Érvénybe lépett az európai adatvédelmi pajzs

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy érvénybe lép az adatvédelmi pajzs (Privacy Shield) néven ismert új keretrendszer, ami a transzatlanti adatáramlást szabályozza.

Az Európában élő felhasználókat védi meg attól, hogy a róluk összegyűjtött személyes adatokkal ne élhessenek vissza a tengerentúlon. A Privacy Shield meghatározza azokat a kereteket, amelyeken belül a cégek szállíthatják azokat a digitális adatokat, amiket a közösségi médiaoldalakon és keresési előzményekből gyűjtenek össze a fehasználókról.

Az egyezmény kidolgozása az után vált sürgetővé, hogy a korábbi Safe Harbour nevű rendszert 2015 októberében érvénytelenítették arra hivatkozva, hogy az nem védi megfelelően az európai netezők adatait.

Az új egyezmény életbe lépett, az amerikai vállalatok augusztus elsejétől nyújthatnak be kérvényeket a Kereskedelmi Minisztériumhoz – írja az Origo.

Az adatvédelmi pajzs célja az unió hivatalos álláspontja szerint, hogy megvédje az uniós polgárok alapjogait, és jogi biztonságot nyújtson a cégek számára. Jogokat garantál minden Európában élő állampolgárnak, amikor adataikat a tengerentúlra viszik. Az Egyesült Államok továbbá korlátozottan fér hozzá az összegyűjtött személyes adatokhoz, amit önként vállalt – korábban ez korlátlan volt, hiszen az amerikai jogszabályok nem voltak érvényesek az unióban összegyűjtött adatokra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?