Tumorba ágyazott miniatűr agyat találtak egy japán lánynál

Tumorba ágyazódott, elektromos jelek küldésére képes miniatűr agyat találtak egy 16 éves japán lány petefészkében. A 10 centiméter széles daganatot a lányon végzett vakbélműtét során fedezték fel.

Amikor az orvosok eltávolították a tumort, zsíros, összecsomósodott hajat találtak a belsejében, valamint egy 3 centiméter széles agyszerű szerkezetet, amit vékony koponyacsontréteg borított.

A részletes elemzésekből kiderült, hogy egy nyúltagy kicsinyített változatára bukkantak, ami jellemzően az agy két féltekéje alatt helyezkedik el. Az egyik oldala agytörzsre hasonlított, arra a szerkezetre, ami normál esetben a gerincvelőhöz kapcsolódik. A petefészekben kialakuló daganatok közel ötöde tartalmaz idegen szövetet, hajat, fogat, porcot, zsírt, vagy izmot.

Ezeket a daganatokat, amik általában jóindulatúak, teratómáknak nevezik. Az elnevezést a görög "tera" szóból alakították ki, ami szörnyet jelent. Bár a petefészek-teratómák kialakulásának oka ismeretlen, egyes elméletek szerint akkor keletkeznek, amikor a kifejletlen petesejtek rendellenes fejlődésbe kezdenek, különböző testrészeket állítva elő. Az agysejtek sem ritkák a teratómákban, az azonban rendkívül ritka, hogy agyszerű szerkezetekbe rendeződjenek.

A miniatűr agy olyannyira kifejlődött, hogy elektromos impulzusokat is közvetített az agysejtek között, pontosan úgy, ahogy egy normálisan működő agy teszi - írja az sg.hu.

Kimaradt?