Soldigo – Guatemalától az USÁ-ig ismert a székelyföldi webshop-szolgáltatás

Székelyföldi webshop-szolgáltatás vetette meg a lábát a hazai és a nemzetközi piacon: az eladók dolgát könnyítik meg, és egyéni élménnyé emelik a vásárlást. A Soldigo – amit korábban Shoptsie-ként ismerhettünk – sokat fejlődött az elmúlt években, és fejlesztői újabb célokat tűzteki ki. Ezekről kérdeztük az egyik alapítóját, Máthé Zsolt-Lászlót.

Korábban a szolgáltatást Shoptsie-nak hívták, most átalakult Soldigóvá, mi ennek az oka? Milyen változások történtek a szájton?

Brandváltáson mentünk keresztül. Rengeteg javaslatot  kaptunk a névvel kapcsolatosan, sokan azt kérték, hogy változtassuk meg a Shoptsie-t, és legalább ugyanennyian azt mondták, hogy szeretik a régi nevet, és tartsunk ki mellette. Végül úgy döntöttünk, hogy változtatni fogunk. Sok ötletelés után megközelítőleg 100 nevet találtunk, viszont a .com-os doménnevek hiánya miatt fokozatosan csökkent ez a szám, és végül megszületett a Soldigo. Azért választottuk ezt, mert egyszerű, rövid, jó a hangzása, és összhangban van a jelenlegi trenddel. A Soldigo jelentése az angol „Have your product sold and go to the next customer”-ből jön, vagyis „Add el a terméked, és térj rá a következő vásárlódra”.

A névváltás nem volt az egyetlen újdonság persze. Mivel a technológia és az üzleti fejlődés gyakran elválaszthatatlanok egymástól, úgy döntöttünk, hogy a felületünket is továbbfejlesztjük. Az utóbbi időben nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy kielégítsük a ügyfeleink összes igényeit, jelentős frissítéseket és újdonságokat bevezettünk be, hogy jobbá tegyük webáruház-készítő és marketing eszköztár felületünket. A továbbfejlesztést az ügyfeleink kérései és az új technológiai trendek inspirálták. Olyan új funkciókat vezettünk be, amelyek segítségével az ügyfeleink megnövelhetik az értékesítéseik számát, emellett több tucat újabb áruház-témából is tudnak választani a webáruházaik szebbétételéhez. A felületet egy sokkal nagyobb teljesítményű szerverre költöztettük.

Rengeteg apróhirdetés-oldal van a neten itthon is, a Facebook is kifejlesztette a maga webshopját. Ezek mellett milyen kihívást jelent saját, kisebb honlapot fejleszteni? Mit tudtok kínálni pluszba, ami miatt érdemes ingyen, vagy pénzért csatlakozni a Soldigóra?

Tudatában vagyunk az olyan apróhirdetéses oldalaknak mint az OLX vagy az Okazii, de ezeken a feltöltött termékeknek több millió termékkel kell versenyezniük. Emellett nagyon kevés beállítási opciót kínálnak, ami az áruházakat illeti, legfennebb egy logót tölthetünk fel, és az áruházunk felépítése megegyezik a többi áruházéval, így nem tudjuk teljes szépségében bemutatni sem a termékeinket, sem a brandünket.

A Soldigóval nem kihívás egy webáruházat elkészíteni. Nem kell programozónak lennünk hozzá, hiszen annyira egyszerű, mint a Facebookon posztolás, és testreszabhatjuk az igényeink szerint. Amit mi többletként kínálunk az általad említett megoldások mellett, az a több csatornán való értékesítés, az úgynevezett “multichannel selling”. A Soldigót használva egy árukészletről értékesíthetünk a létrehozott webáruházunkban, a Facebook-oldalunkon és bármilyen már létező weboldalon vagy blogon, ahová be tudjuk építeni. Egy másik tényező, amiért érdemes csatlakozni, azok a marketing eszközök, amelyek segítségével megnövelhetjük az értékesítések számát. Ilyen funkció például a Facebookon való értékesítés. Annak is tudatában vagyunk hogy a Facebook is kifejlesztette a maga webshop modulját, de ez még nem érhető el Romániában, és nem ad plusz marketing megoldásokat, amiket a Soldigo viszont igen. Itt olyan megoldásokra gondolunk, mint például az elhagyott kosarak visszaszerzése, újra készleten alkalmazás, kosár elmentése funkció és még sok más.

Milyen előzetes felmérések szükségesek egy ilyen honlaphoz? Gondolok itt például piaci, fogyasztói, kereskedői attitűdökre.

A legfontosabb dolog, amit figyelembe kell vennünk, hogy kinek szeretnénk értékesíteni a termékeinket. Meg kell találnunk azt a „perszónát", akinek szánjuk a termékeinket. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha választ kapunk néhány kérdésre, mint például nő vagy férfi, hány éves a személy, gyerek, tini vagy felnőtt, ha felnőtt, van családja, van munkahelye, mennyit keres? A válaszokat leggyorsabban egy Google-keresés tuján kaphatjuk meg, vagy olyan Facebook csoportokat figyelve, ahol a résztvevők olyan témáról érdeklődnek, amely érinti a termékünket. Egy másik szempont, amit érdemes szem előtt tartani, hogy az emberek nem termékeket vásárolnak, hanem megoldást a szükségleteikre és az igényeikre. Ez azt jelenti, hogy webáruház tulajdonosként a termékeinket úgy kell bemutatnunk a vásárlóinknak, hogy lássák és megértsék a kínált termék előnyeit.

Honnan érkeznek az ügyfeleitek?

Vannak klienseink Guatemalából, Nigériából, Egyiptomból is, és legtöbben Romániából, Magyarországról, az Egyesült Államokból, Angliából és Dél-Afrikából.

Melyek a jövőbeli tervek a szájttal?

A jövőbeli tervünk, hogy olyan felületté fejlesszük, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a hazai és nemzetközi online értékesítés terén. Az értékesítési csatornákat és marketing eszközöket is folyamatosan bővítjük, és a közeljövőben bevezetjük az úgynevezett „social selling”-et, vagyis a Facebookon, Instagramon, Pinteresten és hasonló közösségi hálókon történő eladást, így az online értékesítés gyerekjáték lesz. A célunk, hogy segítsünk az embereknek abból megélni, amivel foglalkozni szeretnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?