Legótól a gondolatvezérlésű eszközig – interjú Imets Tamás ifjú feltalálóval

Tizedik osztályba jár, de már évek óta feltalál, fejleszt, alkot olyan kütyüket, amelyek kihívást jelentenek a számára. Legutóbb olyan eszközt fejlesztett, amelyet agyhullámokkal lehet irányítani, és amely a mozgássérültek életét is megkönnyebbítheti. A csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskolába járó Imets Tamással eddigi munkáiról, technológia és ember viszonyáról beszélgettünk.

Sokak számára inkább sci-finek hangzik egy multifunkcionális, agyhullámokkal irányított eszköz, pedig hasonlóról régóta hallani. A te fejlesztésed – amelyet az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny legjobb 21 találmánya közé kerülve a Magyar Tudományos Akadémián mutatsz majd be – hogyan működik és mire képes?

Ez az első prototípus, amit készítettem. A homloklebenyen elhelyezett EEG-szenzor (elektroenkefalográf) méri le az agyhullámokat, azaz a neuronok mikrovoltos aktivitását, és mivel minden agyi állapotnak különböző frekvenciái vannak, azokat helyben lehet elemezni, majd továbbküldeni a központi szervernek. A gépnek jelenleg öt beépített funkciója van: robotvezérlő, kurzorvezérlő, kommunikációs funkció, magasfeszültségű készülékeket kapcsolgató funkció, és a protézis. Ebben számos lehetőség rejlik, mert az emberek általában kíváncsiak arra, hogy miként tudnak a virtuális világban a gondolataikkal vezérelni egy autót vagy akármit.

Mennyire nehéz összerakni egy ilyen gépet? 

Az informatika kommunikációs részébe kell beleásnunk magunkat, mert elég sok ilyen tudást igényel, aztán viszonylag egyszerű szintaxisokkal lehet írni olyan függvényrendszert, amivel működtethető a kurzor vagy robot.

Tíz évvel ezelőtt például mennyire lett volna kihívás megalkotni ezt?

Akkor is volt már EEG, de akkor még nem volt elérhető egy átlagember számára, legfennebb néhány kórházban alkalmazták. Talán meg lehetett volna alkotni már akkor is, de akkoriban még elsősorban orvoslásra alkalmazták mindezt.

Milyen céljaid vannak ezzel a gépezettel? Keresel hozzá partnereket például?

A fejlesztés egyedül történt meg, és mivel még csak 17 éves vagyok, nem tudok egyelőre vállalkozást alapítani. Ha viszont folytatom ezt a fejlesztést, a videojáték-vezérlővel foglalkozom majd, ez pedig nemcsak a mozgássérülteken segíthet majd abban, hogy visszaad nekik egy olyan képességet, amivel amúgy rendelkeznének, hanem azoknak is érdekes lesz, akik exkluzívabb szórakozásra vágynak a virtuális játékok terén.

Olvastam valahol, hogy gyerekkorodban sokat legóztál, a kreativitásod és ilyen jellegű érdeklődéseid ez is jelezhette előre, illetve fejleszthette. Emellett mi vezetett el oda, hogy a műszaki kérdések, a technológia érdekeljen?

Szétszedtem a távirányítós játékokat vagy bármilyen egyéb elektronikus játékot, és építettem belőlük valami mást. Kémiai kísérletekkel is szórakoztam, már ha lehet ezeket annak nevezni – például még gyerekfejjel ecettel marattam le az érméről a szennyeződést, hogy szépen csillogjon, ez pedig akkor hatalmas tudományos kísérletnek tűnt számomra.

Milyen egyéb gépeket készítettél az elmúlt években, amiket érdemesnek tartasz megemlíteni?

Készítettem házautomatizálással, drónokkal, robotokkal kapcsolatos gépeket, vagy papírrepülőt, amit távirányítóval lehet – repülőre felszerelt propellerrel – irányítani. A házautomatizálás során hangvezérléssel, amit a telefonról küldünk tovább, lehetett parancsokat küldeni egy mikrokontrollernek, így fel-le kapcsolni a lámpát, és hasonló műveleteket elvégezni.

Mit gondolsz ember és technológia kapcsolatáról?

A technológia okozhat problémákat, például amikor valakik egy kávézóban nem beszélgetnek, hanem az üzeneteiket olvassák, vagy hasonlót. De ha például arról van szó, hogy egy robotot küldünk túlélőket keresni egy veszélyes helyszínre, például egy beomlott épületbe, akkor annak hasznát látjuk. Van ami csak kényelmesebbé teszi az életünket, például a házautomatizálás. Ezeknek viszont egyensúlyban kell lenniük az ember természetével, nem szabad nagyon elkényelmesednünk sem.

Milyen tervekkel készülsz a jövőben?

Már most is keresnek fel vállalkozások, nem konkrétan nálam látott eszközökért, hanem egyéb fejlesztésekért. Azt még nem tudom, hogy pontosan melyik egyetemre iratkozom majd be, de valamilyen műszaki vagy IT-irányultságúra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?