Politikai marhaságnak nevezte az Apple vezérigazgatója az EU döntését

Az Európai Unió döntése, mely szerint tiltott állami támogatás igénybevétele miatt az Apple-nek összesen nagyjából 13 milliárd eurónyi elmarad adót kell befizetnie az ír költségvetésbe, „teljes egészében egy politikai marhaság” – közölte Tim Cook, az Apple vezérigazgatója.

Véleménye szerint a döntés mögött az Egyesült Államokkal, pontosabban az amerikai multinacionális vállalatokkal szembeni negatív előítéletek állhatnak – nyilatkozta egy az Irish Independentnek adott exkluzív interjúban.

Elmondta, nem fogadják el a döntést, az ír kormánnyal együtt fognak küzdeni azért, hogy vonják vissza, ugyanis véleménye szerint a határozatnak „sem jogi, sem tárgyi alapja nincs”, majd hozzátette, az ír vezetők is hasonlóképpen vélekednek.

A vezérigazgató határozottan visszautasította Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosának állítását, mely szerint az Apple 2014-ben mindössze 0,005 százaléknyi adót fizetett be Írországban: „Feldobták ezt a számot, de fogalmam sincs, mire alapozzák, honnan vették”, majd hozzátette, hogy az Apple évente 26 százalék adót fizet a globális profitja után – írja az ITcafé.

Kapcsolódók

Kimaradt?