Izraeli kémprogram támadta az Apple telefonjait

Izraeli fejlesztésű kémprogrammal próbálták feltörni egy arab emberi jogi aktivista telefonját. Az Apple a biztonsági rések megszüntetése után mobiltelefonjaik operációs rendszerének frissítésére kéri ügyfeleit.

A Pegazus nevű izraeli kémprogram az Apple iOS 9 operációs rendszerének hiányosságát használja ki - jelentették a Citizen Lab és a Lookout kiberbiztonsági cégek. A vírus segítségével távolról lehet követni a feltört telefonon zajló beszélgetéseket, kapcsolati adatokat, szöveges üzeneteket és e-maileket, valamint a készülék tulajdonosának hollétét is képesek számon tartani.

A kémprogramot az izraeli hadsereg elit (8200-as) hírszerző egységétől leszerelt veteránok fejlesztették a Tel-Aviv mellett székelő, NSO Group nevű vállalkozás keretében. "Egy lépésben, egy linkre rákattintva rabul ejti a telefont. A valaha látott legkifinomultabb kémprogramok egyike" - nyilatkozott Mike Murray, a Lookout kutatója egy szaklapnak.

A számítógépes kémkedésre az Egyesült Arab Emírségekben élő Ahmed Manszúr emberi jogi aktivista révén derült fény. Manszúr a Citizen Lab biztonsági céghez fordult telefonjával, miután kétszer is ismeretlen helyről érkező SMS-t kapott, amely gyanús linket tartalmazott. A férfi ismert emberi jogi aktivista, aki évek óta az emírségekben folyó önkényes fogvatartás és kínzás ellen emeli fel hangját.

A szálak a 2010-ben alapított, izraeli NSO Grouphoz vezettek. A történtek után az NSO Group közleményt adott ki, amelyben elismerte a kémprogram létrehozását.

Kimaradt?