Pályára állt a NASA szondája a Jupiter körül

Kedd hajnalban, hazai idő szerint 7 óra körül ért a Jupiterhez az amerikai űrkutatási hivatal szondája, a Juno, és pályára állt a Jupiter körül.

A Juno közel hárommilliárd kilométert utazott 2011-es startja óta. A most finisébe érkező űrmisszió óriási jelentőségű, mivel 10 év óta ez az első küldetés a Jupiterhez, ráadásul a legutóbbi, a nyolc évig működő Galileo szonda "csak" a gázóriás holdjainak feltérképezésére vállalkozott, míg a Juno magát a Jupitert fogja minden korábbinál alaposabban feltérképezni.

Sajnos az űrszonda kameráit lekapcsolták, és csak az érkezés után néhány nappal indítják be újra, így még várni kell az első közeli felvételekre.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a Juno elnyújtott ellipszis alakú pályára áll, és húsz hónap során 37-szer kerüli meg a Jupitert annak északi és déli pólusa körül.

A Juno, majd száz centiméteres, 181 kilós titánpajzsának 1,27 centiméteres falával védett műszereinek egyike a Jupiter mágneses mezőit méri, egy infravörös kamera pedig a pólusok körül izzó sarki fényt örökíti meg. Egy másik kamera kifejezetten a nagyközönség számára készít felvételeket, melyeket a NASA South­west Research Institute honlapján lehet megtekinteni – írja a nol.hu.

Címlapi illusztrációnk forrása: NASA

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?