A Jupiter fogságába esett a Juno

A Juno űrhajó isteni küldetésének fontos állomásához érkezett hétfőn. Öt évvel ezelőtti indítása óta a szondának három próbatételt kellett kiállnia.

Eleinte a Föld gravitációs fogságában "szenvedett", majd miután egy hintamanőverrel kiszabadult, a Nap vette át a hatalmat a NASA űrszondája felett. Most jó hírként harangozta be Rick Nybakken, a küldetés vezetője, hogy a Juno a harmadik fázisba lépett: a Jupiter bűvkörébe kerüt.

A kosárlabda méretű űrhajó a bolygók gravitációs erejét kihasználva, parittyaként száguld az űrben. Jelenleg több mint 700 millió kilométerre van a Földtől, és másodpercenként 27 kilométeres sebességgel közelít az óriásbolygóhoz.

Ha minden jól megy, a Juno július 4-én áll pályára a Jupiter körül, és összesen 37-szer fogja megkerülni Naprendszerünk legnagyobb bolygóját. Az űreszköz rekordközelről vizsgálja majd célpontját: ötezer kilométeres magasságban hasít majd a Jupiter felhői felett. A szonda egy éven keresztül vizsgálja majd az óriásbolygó összetételét, légkörét és mágneses terét, majd irányított becsapódással megsemmisül a Jupiter pusztító viharfelhőiben - írja a nol.hu

Kimaradt?