Sugárálló szupertükröt fejlesztettek magyar kutatók

Új, a neutronsugárzásnak az eddigieknél jobban ellenálló szupertükröt fejlesztettek magyar kutatók. A fejlesztés segítségével a jelenleginél lényegesen érzékenyebb, jobb technikai eszközökhöz juthat az anyagtudomány, az egészségügy vagy például az űrkutatás.

A korábbi neutronos berendezéseknél alkalmazott detektálási és érzékelési megoldások sok esetben nem használhatók, mert a kis sugárállóságú alkatrészek már nem megfelelően látják el a funkcióikat - írja a hvg.huEzt felismerve a magyar Mirrotron és az MTA több évtizedes neutronoptikai háttérrel és a hazai anyagtudományi kutatási ismeretekkel rendelkező három intézete olyan anyagok, eljárások, alkatrészek és nagyműszer fejlesztésébe fogott, amelyek nagy sugárintenzitás mellett is alkalmazhatóak.

A Mirrotron és az MTA kutatói egy olyan többrétegű szerkezetet találtak erre legmegfelelőbbnek, melynek fő elemei az Al lapra elektrokémiai leválasztással felvitt Ni-P réteg, amit speciális kémiai leválasztási lépésben előállított rétegekkel és polírozási technológiával tesznek alkalmassá a neutronos felhasználásra.

A projekt folyamán a Mirrotron arra is fontos hangsúlyt fektetett, hogy a berendezés felhasználása se legyen költséges a jövőbeli felhasználóknak. A projektben kifejlesztett technológia iránt már Ausztráliában és Svédországban is érdeklődtek, komoly esély van rá, hogy a most épülő Európai Neutronkutató Központ (ESS) is ezt a technológiát, berendezést használja majd.

Kimaradt?