Mit kérdeznénk egy földönkívülitől?

Amikor távolból jövő emberekkel találkozunk, számos kérdés megfogalmazódik bennünk, ez a menekültek esetén sincs másképp. Szeretnénk tudni, hogyan „működnek”, hogyan jöttek ide, mit gondolnak rólunk. Nem volna ez másként földönkívüliek esetén sem.

Bár belátható időn belül nem valószínű, hogy alkalmazni kell hasonló kérdéseket földönkívüliekkel szemben, a The Visit: An Alien Encounter című film erre tesz kísérletet. Áldokumentumfilmjében Michael Madsen dán rendező egy sor tudóst, katonai tisztviselőt, intézmények képviselőit hívja meg, hogy a bolygónkra érkező idegentől kérdezzenek.

Ennek mintájára mi is megkértünk fiatal olvasókat, tegyék fel kérdéseiket, ezeket pedig egy csokorba kötöttük.

Többen a módszerre kíváncsiak.  Hogyan érkezett, milyen technológiát használ, megosztaná-e azt velünk. Honnan jött, találkozott-e még bolygókkal, amelyeken van élet? Van aki szeretné, hogy felvételeket mutasson saját hazájáról.

Más azt szeretné tudni, hogy milyen gazdasági-társadalmi rendszerről számolhat be, amiben élnek, miért éppen hozzánk érkezett, mi a célja ezzel. Van akit az érdekli, esetleg nem éppen menekült-e az otthonából?

Kaptunk specifikusabb kérdéseket is. Ismerik-e a szeretet, szerelem, gyűlölet, félelem stb. fogalmakat, ő maga mennyiben tudja képviselni azt a világot, ahonnan jött hozzánk – hátha csak egy csodabogár, akiből téves következtetéseket vonhatunk le? Van-e vallásuk, hiedelmeik, mítoszaik, legendáik, tanítómeséik?

Számos kérdés feltevődik még. Sokan szeretnék tudni, hogy mihez kezd majd az érkező személy, marad-e vagy továbbmegy, hazamegy esetleg, jönnek-e még mások, kell-e tartanunk tőlük? "Nem lehet egy-két kérdéssel elintézni ezt. Szegényt élete végéig tudnám nyaggatni, és szerintem sokan vagyunk ezzel így" – írja egyik megkérdezettünk.

Kimaradt?