Előrelépés: két hétig élt a méhen kívüli magzat

Először sikerült tudósoknak laboratóriumi körülmények között, az anyaméhen kívül majdnem kéthetes koráig nevelni egy emberi embriót. A kísérlettel páratlan betekintést nyertek az emberi élet legtitokzatosabb, kezdeti szakaszába.

Eddig a fejlődés hetedik napjáig tudták megfigyelni az emberi embriókat laboratóriumi körülmények között, ezt követően beültették őket. Most azonban brit és amerikai kutatók olyan módszert alkalmaztak, amellyel imitálták az anyaméh biztosította feltételeket. Így óráról órára figyelhették a magzat növekedését.

„Ez a legrejtélyesebb szakasza az emberi fejlődésnek. Ez az időszak meghatározó a szervezet kialakulása szempontjából” – mondta Magdalena Zernicka-Goetz, a brit kutatás egyik irányítója. A professzor és kollégái fejlesztették ki azt a módszert, amellyel az amerikai kutatócsoport is dolgozott. Mindkét kutatócsoportot meglepetésként érte, hogy az embriók a méhen kívül is képesek arra, hogy elkezdjék kifejleszteni a kulcsfontosságú szerveket az anyától származó minden biológiai információ nélkül.

„Korábban úgy véltük, amint az embrió megtapad, kölcsönhatásba lépnek az anyai és az embrionális komponensek, és ez szükséges az embrió fejlődésének következő lépéseihez” – nyilatkozta Ali Brivanlou, az amerikai kutatócsoport vezető szerzője.

A kutatás az in vitro megtermékenyítés és a regeneratív gyógyítás területének fejlesztéséhez is hozzájárulhat. Felvetődött annak a nemzetközi törvénynek az esetleges felülvizsgálata, amely tiltja, hogy a tudósok két hétnél tovább emberi embriót neveljenek.

Kimaradt?