Ezek voltak a legfontosabb tudományos fejlesztések idén

A világot számos tragédia rázta meg 2015-ben, a tudomány és technológia területén azonban komoly fejlődéseket regisztráltak ebben az évben is. Év végi gyűjteményünkben ezek közül válogattunk.

Az idei év egyik leghasznosabb találmánya minden bizonnyal a csatornaiszapot vízzé alakító felszerelés volt. Mivel 660 millió embernek fejletlen vízellátása van, a Gates Foundation felkérésére a Janicky Bioenergy csatornaiszapból vizet, áramot és kórokozómentes hamut előállító szerkezetet fejlesztett ki.

A DNS szerkesztésére alkalmas célratörő és hatásos módszert, a CRISPR/Cas9 technikát, vagyis a molekuláris ollót választotta a Science neves tudományos lap 2015-ben az év tudományos áttörésének. A technikát már 2012-ben ismertette a Science, ám az eljárás egyre több helyen használható.

Az észak-karolinai WiderNet Project fejlesztése az a mikrochip, aminek célja olyan helyekre elvinni az információt, ahol az internet nem elérhető. A mini-könyvtár tanárok, önkéntesek, könyvtárosok segítségével terjed világszerte.

Az oregoni startup cég, RevMedX fejlesztése egy olyan injekcióstű, amelyben a biokompatibilis mini-szivacsok egy percen belül mély sebek beforradását biztosítják. A találmányt ugyan már tavaly áprilistól használták a hadseregnél, idén a civil lakosság számára is elérhetővé vált.

Egy amerikai és egy ausztrál egyetem összefogásával dolgozták ki a megoldást a tengeri olajfoltok begyűjtésére: a néhány nanométeres, lyukacsos anyag öt és fél teniszpálya méretére tud megnövekedni.

Ebben az évben épült meg az első műkéz is, amivel érezhetnek a végtagjukat korábban elvesztők. A Johns Hopkins Egyetem tudósai a művégtagot közvetlenül az emberi aggyal kötik össze, egy 28 éves férfin legalábbis már kipróbálták a technológiát, és működött.

A columbiai egyetemen kifejlesztettek egy olyan okostelefon-kiegészítőt, amely a nemi betegségeket tizenöt perc alatt kimutatja, ehhez pedig mindössze az ujjunkból kell kinyernie vért.

Komoly előrelépést jelentett az állatvédelem számára - is - a Beyond Meat, azaz Húson túl, amely az állati eredetű proteineket teljesen helyettesíti növényi eredetűekkel. A termék már számos helyen kapható.

Idén sikerült elérni azt is, hogy a náthaláz elleni védőoltást - 9 és 45 év közötti emberek számára - elérhetővé tegyék. Évek óta dolgoztak ezen, 390 millió emberen segíthetnek ezzel. Szintén ebben az évben dobták piacra a "az női Viagrát": az Addyi a női libidót erősíti fel.

2015 a jövőbe tekintés éve is volt számos tekintetben. Remek sci-fi filmek születtek, amelyek az űrkutatás fontosságát emelték ki, ugyanakkor a Vissza a jövőbe című film is sokat segített, hogy szembenézzünk az eddigi teljesítményükkel. A film története szerint ugyanis idén október 21-én érkezik meg közénk a harminc évvel korábban induló Doki és Marty, a Vissza a jövőbe pedig olyan alternatív jövőképet mutat, amivel összehasonlíthatjuk az eddigi eredményeink. Erről itt írtunk korábban.

Kapcsolódók

Kimaradt?