Tévhitek nyomában: homeopátia, a higított kuruzslás

Induló cikksorozatunkban a legkülönfélébb tévhiteket, kuruzslásokat, átveréseket, akár összeesküvés-elméleteket szeretnénk objektíven körbejárni. Első írásunkban a homeopátiával foglalkozunk.

Régi vita az, hogy a homeopátiás szerek használnak-e, van-e mögöttük valós tudás, hatékonyság, vagy csak a placebó dolgozik, és valójában kuruzslásról van szó. Sok beteg hajlamos kételkedni az orvostudományban, és úgy tűnik, egyre nagyobb a kereslet az alternatívákra.

Ahhoz, hogy a homeopátiáról mint módszerről többet megtudjunk, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület definícióját kerestük meg. Mint írják, „a növényi, állati és ásványi kiindulási anyagok speciális hígítási és dinamizálási folyamaton esnek át”, a szerek „egyre kevesebb kiindulási anyagot és egyre több információt tartalmaznak”. Véleményük szerint „az információt az anyag a dinamizálási (rázás) során – jelen ismereteink szerint - az oldószer vízmolekuláinak adja át”.

A homeopátiás szerek működésére azt írják, „erre a kérdésre pontos válasz ma még nincs”, „a homeopátia energetikai, informatikai úton hat”. Zarándi Ildikó homeopátiás, belgyógyász orvos az RTL 2-n úgy fogalmazott, a homeopátia nem kémiai alapokon nyugvó terápia, hanem fizikai törvények alapján működik: a homeopátiás szerekben a sok hígítás után nem találunk egyetlen molekulát sem, így „kémiailag nem hat”, de az anyag „elektromágneses jelei benne maradnak”, ezeket pedig a víz tárolja. Lakos András gyermekgyógyász erre reagálva elmondta, még soha senki nem tudott megkülönböztetni egymástól két homeopátiás szert – ami egy meglehetősen beszédes jelenség.

 A Wikipédia szócikke szerint a homeopátiát Samuel Hahnemann német orvos, kémikus alkotta meg 1790 és 1843 között. „Hahnemann az akkoriban a malária gyógyítására sikerrel alkalmazott kininnel kísérletezve azt figyelte meg, hogy egészséges embereken a szer ugyanazokat a tüneteket produkálja, mint a betegség maga. Következtetése az volt: similia similibus curantur, azaz „hasonló hasonlót gyógyít”, ami a mai napig a homeopátia első és legfontosabb elve maradt.”

Megkeresésünkre egy kolozsvári gyógyszerész elmondta, az egyetemen egy éven át tanítottak ugyan homeopátiát is, de nem hiszi, hogy bármilyen hatása volna ezeknek a készítméyneknek – bár azt tapasztalja, hogy a gyerekek esetében van rá példa. "A felnőtteknél állítólag azért nem működik, mert túl sok toxin van a szervezetükben, és a gyógyszerek, alkohol, kávé, mentolos fogpaszta semlegesítik a homeopátiás készítmények hatását" – jelentette ki, hozzátéve, hogy ennek a magyarázatnak nem látja értelmét.

2011-ben – a világ huszonöt országában egyidőben, illetve az Európai Parlament előtt február 5-én délelőtt 10 óra 23 perckor úgy tiltakoztak az alternatív gyógymód ellenzői, hogy bevettek egy teljes fiolányi magas potenciájú homeopátiás gyógyszert.” A magyarországi „túladagolásos demonstráció” után Hraskó Gábor biológus, a Szkeptikus Társaság elnöke úgy fogalmazott „az embereknek tudniuk kell, hogy nincsen semmi anyag ebben a szerben, tudniuk kell, hogy nincsenek hatásossági vizsgálatok.”

Kimondták: nincs hatása

Márciusban az eddigi legalaposabb kutatás során, amely 225 korábbi vizsgálatot tanulmányozott át (1800-ból ennyit találtak egyáltalán a tudományosság minimális szintjének megfelelőnek), egyértelműen megállapították: nincs olyan homeopátiás készítmény, amelynek hatékonyságát klinikai vizsgálatok hitelt érdemlően alátámasztanák. A Szkeptikus Társaság honlapján az is áll: „egyetlen ilyen szerről sem igazolta megbízható, placebókontrollált kettős vak klinikai vizsgálat, hogy jobb hatást lenne képes elérni a placebónál; sok esetben pedig az ilyen megbízható vizsgálatok a szer hatástalanságát támasztották alá.”

Címlapi illusztrációnk forrása: india.com

Kapcsolódók

Kimaradt?