Reményt nyújtó sárga, sziklaszilárd szürke: ezek lesznek 2021 hivatalos trendszínei

A Pantone Intézet 2000 óta minden évben komplex kutatás és elemzés során választja ki a következő év hivatalos trendszínét: 2021-ben nem egy, hanem két ilyen szín is lesz, a PANTONE 17-5104-es Ultimate Gray, vagyis az alap szürke, valamint a PANTONE 13-0647-es Illuminating, azaz a világító sárga árnyalat, írja az nlc.hu portál.

„Az alap szürke és az élénk, világító sárga egyesülése a lelkierő adta pozitivitás üzenetét fejezi ki. Praktikus és sziklaszilárd, ugyanakkor melengető és optimista, ez a színkombináció rezisztenciát és reményt nyújt számunkra. Bátorságot kell merítenünk és fel kell emelkednünk, ez elengedhetetlen az emberi szellem számára” – fogalmazott Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet ügyvezető igazgatója.

A jelenlegi bizonytalan heluzetben a világító sárga a törekvés, a remény és az energia kifejezője, az alap szürke pedig pozitív jelentéstartalommal bír, hiszen a szilárd, megbízható alapokat, az ellenálló képességet, a kitartást és a nyugalmat szimbolizálja. Két természeti elem dominál tehát 2021-ben: a sziklák és a ragyogó napfény. A színéntézet közleménye rámutat, „a PANTONE 17-5104 és a PANTONE 13-0647 párosítása kiemeli azt a velünk született igényünket is, hogy lássunk, látszódjunk, láttassunk, és hallassuk a hangunkat.” 

A Pantone Intézet szakemberei számos területen vizsgálják a színtrendeket. A legmeghatározóbb forrást a négy nagy divathét – New York, London, Párizs, Milánó – jelentik. A 2021-es tavaszi-nyári kollekciókban az egyébként is alapszínnek számító szürke mellett feltűnően gyakran bukkantak fel a sárga különféle árnyalatai, többek között olyan vezető divatházaknál és kreátoroknál, mint a Balmain, a Lanvin, a Hermes, a Kenzo, a Gucci, a Prada, Salvatore Ferragamo, vagy Alberta Ferretti. A trendkutatók a divatbemutatók mellett a világ divatfővárosainak utcai divatját is megfigyelik, vagyis azt, hogy melyek azok az árnyalatok, amiket a járókelők „maguktól” a leggyakrabban hordanak, akár anélkül is, hogy az adott árnyalat kifejezetten divatban lenne.

Emellett a szakemberek analizálják többek között a zeneiparban, a filmvilágban, a médiában, a kortárs képzőművészetben uralkodó, illetve felerősödő trendeket, de olyan területekre is figyelemmel vannak, mint a turizmus vagy az autógyártás. Mindezeken felül a világban uralkodó társadalmi-gazdasági folyamatok, a közhangulat, illetve a globális hatással bíró események is befolyásolják, hogy végül melyik színárnyalat lesz a befutó. 

„Az egyetlen dolog, teljesen világossá és mélyen érthetővé vált minden generáció számára, hogy mennyire szükségünk van egymásra,  hogy a más emberekkel való kapcsolatunk adja azt a lelkierőt és reményt, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy tovább tudjunk haladni. Nyilvánvaló volt, hogy nem létezik olyan szín, amely kifejezhetne mindent, amit most ki kell fejezni, ehelyett kritikus fontosságúvá vált, hogy két egymástól független árnyalat összeálljon. Nemcsak azért, hogy tudat alatt közvetítsük azt az üzenetet, miszerint egyedül nem tudjuk végigcsinálni, hogy mindannyiunknak szüksége van másokra, de azért is, mert ezeknek a színeknek a tulajdonságai mesélik el a történetet” – magyarázta a Vogue-nak Laurie Pressman, a Pantone Intézet alelnöke, miért nem csupán egy trendszíne lesz 2021-nek. 

Az évek során a Pantone Intézet számos kutatást végzett azzal kapcsolatban is, hogy az emberek hogyan reagálnak bizonyos színekre. Ezekből kiderült, hogy az alap szürke, illetve a világító sárga olyan árnyalatok, melyek egyetemes reakciót váltanak ki, ezáltal egységbe is kovácsolnak. „Látjuk a fényt az alagút végén és tudjuk, hogy eljutunk oda. 2021-ben azt a rugalmasságot, lelkierőt és nyugalmat kell hordoznunk, amit az alap szürke képvisel, emellett türelmesnek és pozitívnak kell maradnunk” – fogalmazott Pressman.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?