2018 színe: az ultraibolya

Lila ködbe burkolózhatunk, feszegethetjük határainkat és bátran megvalósíthajuk önmagunkat idén, ugyanis a Pantone vállalat az ultraibolyát, pontosabban a Pantone 18-3838 kódjelű színt választotta az év színének. 

Az egyesült államokbeli Pantone vállalat minden év decemberében kiválasztja a következő év színét, amely meghatározó lesz a divat, a sminkek, az esküvők és a lakberendezés világában. Laurie Pressman, a cég alelnöke szerint az év színe nem csupán azt jelenti, mi a trendi, hanem ez egy reflektálás is arra, hogy mire van szüksége a világnak ma.

A Pantone honlapján lévő leírás szerint a lila drámai módon provokatív, ugyanakkor elgondolkodtató árnyalata, az ultraibolya az eredetiséget, a leleményességet és az előrelátást, a jövőt jelképezi. Komplex és elmélkedő. Utal a világegyetem titkaira és az előttünk álló felfedezésekre, hiszen felidézi a hatalmas és végtelen éjszakai égboltot. Az ellenkultúra színe, jól szimbolizálja az újszerűséget és a művészi zsenialitást. Éppen ezért olyan zenei ikonokhoz köthető a szín, mint Prince, David Bowie és Jimi Hendrix. Az önkifejezés színe ez, amely arra ösztönözi az embereket, hogy saját képükre formálják a világot, a határok folyamatos feszegetésére csábít, elhagyva a megfelelés kényszerét.  A lila szín történetileg is összefügg a misztikummal és a spiritualitással, gyakran használják meditációs, vagy a tudatos jelenlétet (mindfulness) elősegítő gyakorlatoknál.

„Egy olyan időszakban élünk, melyben különösen szükségünk van a képzelőerőre és a találékonyságra. Ez a kreatív inspiráció jelenik meg a Pantone 18-3838 kódjelű árnyalatában, amely egy kék alapú lila. Ez magasabb szintre emeli a tudatosságunkat és alkotói lehetőségeinket. Az új technológiák és a világegyetem felfedezésétől, a művészeten és a spiritualitáson át az ultraibolya fényt derít az eljövendőre” – mondja Leatrice Eiseman, a cég igazgatója.

Idén a lila fog dominálni az esküvőkön

Pál-Karsai Gyöngyi egy kolozsvári virágbolt vezetője, üzletük esküvői dekorációval is foglalkozik. Elmondása szerint a menyasszonyok nagy része követi az év színét, divatosak akarnak lenni, ezért gyakran kérik a virágkötő üzlettől, hogy használják az év színét. „Amúgy is a lila egy nagyon kedvelt szín az esküvőkön, így ha még az év színe is idén, sok esküvő fog lilában pompázni. Nekünk például már két esküvőnk is van leszerződve lilás, világos lilás színben” – árulja el Gyöngyi. „Persze vannak olyanok is, akik nem követik a trendeket, vagy már kiválasztották az esküvő témáját és színét és nem akarják megváltoztatni.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?