Mesterséges intelligenciával diagnosztizálna a sepsiszentgyörgyi kórház

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház Romániában egyedüliként vesz részt egy nemzetközi kutatási projektben, amelynek célja a daganatos betegségek mesterséges intelligenciát használó applikációkkal való diagnosztizálása. 

András Nagy Róbert, a kórház menedzsere szerdán online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy csatlakoznak egy olasz-spanyol konzorciumhoz, amely olyan mesterséges intelligenciát használó applikációkat fejleszt, amely az orvosi képalkotó eszközök (radiológia vagy mágneses rezonancia) eredményeit összeveti a klinikai eredményekkel, és a betegség pontosabb és gyorsabb diagnózisát eredményezi. 

András Nagy Róbert elmondta, a napokban nyújtották be az erről szóló pályázatot az Európai Bizottság Horizont 2020 programjához, a sepsiszentgyörgyi kórházat érintő rész 600 000 euró. Ebből az összegből az olasz-spanyol kutatók által alkotott mesterséges intelligenciát használó applikációk tesztelését és fejlesztését végzik el. 

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató tájékoztatása szerint a napokban egy másik pályázatot is benyújtottak a fejlesztési minisztériumhoz, amelynek keretében 2,8 millió euró értékben szeretnének védőfelszereléseket, lélegeztetőgépeket és intenzív terápiás eszközöket vásárolni, amivel a koronavírus-fertőzöttek sürgősségi és intenzív terápiás ellátását erősítenék. 

Székelyföldi informatikusok fejlesztenek mesterséges intelligencia alapú platformot

Sepsiszentgyörgyön ugyancsak a Horizont 2020-as program keretében egy másik, orvoslásban használható mesterséges intelligencia kutatás is zajlik. A Gnome Design informatikai vállalkozás egy német konzorciummal közösen vesz részt a FeatureCloud nevű kutatási projektben, a mesterséges intelligencia platform célja a betegek, az orvosok és a kutatók segítése. Magában foglalja a felhő alapú architektúrát, adatvédelmet megőrző gépi tanulást, mesterséges intelligencia algoritmusokat és a blokklánc technológiát, számolt be lapunknak Bihari Béla. 

A Gnome Design tulajdonosa, a Székelyföldi IT Plus Klaszter elnöke elmondta, az öt évet tartó projekt összköltségvetése 4,5 millió euró és Nyugat-Európa öt legnevesebb egyetemének bioinformatika tanszékei vesznek részt, két kutatási központtal, egyedüliként Romániából a Gnome Design Kft-vel.

A projektben a sepsiszentgyörgyi informatikai vállalkozás felelős a platform architektúrájáért, az alkalmazásokat tömörítő felhő alapú rendszer fejlesztéséért, valamint a mesterséges intelligenciát irányító modulok kidolgozásáért, mondta Bihari Béla, aki szerint egy „privacy-by-design-and-architecture” innovatív megközelítést használnak, ami növeli a kiberbiztonságot a kórházakban lokálisan tárolt betegadatok adatbányászatában és a mesterséges intelligenciák tanításában.

(Címlapfotó: Bihari Béla, a Székelyföldi IT Plus Klaszter elnöke | Forrás: Kovács Zsolt )

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?