Kórházak újraindítás után: kevesebb beteg, nagyobb távolság és rövidebb beutalási idő

Szigorú szabályok mentén lehet újraindítani a nem koronavírus fertőzött betegek ellátását azokban a kórházakban, amelyek a járvány idején Covid19-fertőzötteket láttak el – mutatott rá András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az intézményvezető elmondta: az Országos Közegészségügyi Hatóság rendelkezései szerint az újraszervezést úgy kell megoldani, hogy biztosítva legyen a legfelelő távolság a bennfekvő betegek között, így például a háromágyas kórtermekben legfeljebb két beteget helyezhetnek el. Ez azt jelenti, hogy a következő időszakban a kórházak az eddiginél kevesebb beutalt beteget láthatnak el, őket egymástól nagyobb távolságra kell helyezni, és minél rövidebb ideig kell bent tartani.

A sepsiszentgyörgyi kórházban elkezdték már az osztályok átszervezését, remények szerint mihamarabb fogadhatnak betegeket. András Nagy Róbert szerint azért hosszú idő ez, mert egyrészt úgy kell megszervezni a tevékenységet, hogy biztosítani tudják a betegek között a megfelelő távolságtartást, másrészt külön betegutakat kell kialakítani, hogy ne találkozhassanak a koronavírus-fertőzöttek, vagy gyanús esetek a más fajta betegségben szenvedőkkel.

Sepsiszentgyörgyön a kórház udvarán hamarosan elkezdik megépíteni azt a konténerépületet, amelyben a koronavírus fertőzötteknek vagy fertőzésgyanús személyeknek rendeznek be sürgősségi osztályt, hogy a meglévő sürgősségen a többi beteget tudják ellátni.

Jövő héttől újraindul a járóbeteg-rendelő összes osztálya

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint miután június 2-tól már sikerült újraindítani a járóbeteg-rendelő osztályainak java részét, június 15-től a többi kabinetet is megnyitják. A sepsiszentgyörgyi poliklinikára, a www.spitfog.ro oldalon holnaptól (június 11-től) lehet online időpontot foglalni júliusra – tette hozzá az igazgató.

Rámutatott: a sepsiszentgyörgyi kórház négy feladatot kell ellásson – egyrészt megmarad a koronavírus kórház státusza, másrészt marad a háttérkórház szerep, miszerint a más betegségek miatt műtéti beavatkozásra szoruló brassói koronavírus-fertőzötteket látják el, emellett újra kell indítani az elmúlt időszakban leállt más osztályokat, illetve a járóbeteg-rendelőt is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?