A január az év hétfője – szakembert kérdeztünk a téli depresszióról

A január az év hétfője – szoktuk viccesen mondani, nem meglepő, hogy az év legszomorúbb napja, a Blue Monday is ma, tehát januárban van. De miért is vagyunk januárban kedvetlenebbek? Hogyan lehet ettől megszabadulni? Erről is kérdeztük Mészáros Andrea párterapeutát, párkapcsolati szakértőt, aki néhány tippet is megosztott velünk.

Mit értünk téli depresszió alatt?

A téli „depresszió” vagy inkább levertség egy szezonális lelkiállapot, amit racionálisan meg is lehet magyarázni az évszak változásaival. Korán sötétedik, emiatt kevesebb fény ér minket és csökken a szervezetünk D-vitamin-szintje. Emiatt és a hideg időjárás miatt korlátozva vannak a tevékenységeink is, a mozgáshiány pedig lelassítja testünk anyagcseréjét, éppen ezért vonzóbbá válik a puha, meleg ágy és egy jó film.

Miben különbözik ez a „depresszió” a klinikai értelemben vett depressziótól?

A valódi klinikai zavar, amit depressziónak hívunk, akkor áll fenn, ha a levertség hét hétnél tovább tart és olyan tünetek is társulnak hozzá, mint az öröm teljes hiánya, negatív gondolkodás vagy reményvesztettség, aggodalmaskodás, bűntudatérzés, evészavar, alvászavar, libidócsökkenés, önértékelési problémák.

Ezek a tünetek attól válnak klinikai értelemben veszélyessé, hogy romboló és gátló hatással vannak az ember életére. Míg a levertség önmagában nem akadályozza a funkcionális életet, maximum több filmet nézünk este, és ha sok édességet rágcsálunk mellé, akkor tavasszal jöhet a fogyókúra…

Ha komolyabb problémára gyanakszunk, akkor mindenképp szakemberhez érdemes fordulni, mert a hangulati zavart lehet kezelni, és több rosszat tesz a struccpolitika, mert a kezeletlen depresszió hosszú távon újabb problémákat tud szülni.

Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket, „kilábalni” ebből?

Ha a felsorolt tünetek alapján csak levertségről beszélünk, akkor érdemes pár trükköt bevetni. Reggel például sokkal jobban indul a nap, ha nem nyomjuk meg újra és újra a szundi gombot. Bizonyítottan fárasztóbb 5-10 perceket visszaaludni, mintsem felkelni az első csörgésre. Az így nyert időt felhasználhatjuk egy kis frissítő mozgásra, nyújtásra. Ami a kinti programokat illeti, szerezzünk be egy jó meleg sálat, sapkát, kesztyűt, ahelyett, hogy otthon maradnánk. Hétvégén több lehetőségünk van a napsütéses időt kihasználni, ez nagyon feltölti a testet és a lelket is.

Összefoglalva azt mondanám, hogy a mentalitásunkat kell megváltoztatni, nem elkényelmesedni, hanem keresni a lehetőségeket. Egy kellemes séta jót tesz akkor is, ha sötét van este, a kapcsolatainkat ilyenkor is ápolni kell, egy forró tea mellett jót lehet beszélgetni, szerezzünk be pár új társasjátékot vagy próbáljunk ki valamilyen téli sportot.

Kapcsolódók

Kimaradt?