Jót tesz a szívnek heti egy-két napközbeni szunyókálás

Az index idézi a Heart magazinban megjelent új kutatás szerint, ha heti egy-két alkalommal napközben szunyókálunk, azzal csökkenthetjük a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát. 

Hogy valóban jó hatással van a napközbeni szunyókálás a szívre, arról eddig megoszlott a kutatók véleménye. A legtöbb kutatás eddig nem vette figyelembe a pihenés gyakoriságát, vagy csupán a szív-és érrendszeri betegségek miatti elhalálozásra koncentrált, vagy a szunyókálókat hasonlította össze a szunyókálást mellőzőkkel. Az új kutatásban azonban a svájci kutatók egyaránt vizsgálták a szunyókálás hossza, rendszeressége, valamint a szív- és érrendszerre gyakorolt hatása közötti összefüggéseket. 

A vizsgálatokban 3462, 35 és 75 év közötti ember vett részt. Kikérdezték őket az alvási szokásaikról, a szunyókálásukról, majd 5 éven keresztül megfigyelték a szívrendszerük egészségének alakulását. A felmérés alatt 155 halálos és nem halálos szívrendszerrel összefüggésben álló "történést" jegyeztek fel.

A kutatás ideje alatt a résztvevők rendszeresen be kellett számoljanak arról, hogy mennyit szunyókáltak napközben az előző hetekben. Kiderült: a kutatásban résztvevők több mint fele egyszer sem, körülbelül 20 százalékuk egyszer vagy kétszer, tíz százalékuk háromszor-négyszer, és ugyanennyi ennél többször szunyókált. Akik heti 3-7 alkalommal dőltek le napközben pihenni általában az idősebb korosztályból kerültek ki, többségük férfi, dohányzik és testesebbek, és az derült ki, hogy éjszaka is többet alszanak, mint azok, akik nem szundikálnak napközben. Annak ellenére, hogy naponta többet pihentek, mégis ők panaszkodtak álmosságról, és többüknél is előfordult alvási apnoé. Ebből arra lehetne következtetni, hogy a rendszeres szunyókálás kifejezetten ártalmas.

Amikor azonban csak heti egy nagy két alkalommal iktatott be valaki pihenőt 48 százalékkal csökkentette annak a szívinfarktus vagy a stroke kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik egyáltalán nem szunyókáltak napközben a héten. 

Az index megjegyzi, hogy a kutatással lényegében azt igyekeztek bizonyítani, hogy amennyiben a munkahelyünkön nem engedik meg, hogy valaki délután aludjon, azzal veszélyeztetik a munkavállalók egészségét.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?