Milyen a környezettudatos vásárlás? Csomagolásmentes bolt nyílik Nagyváradon

Nagyváradon még augusztusban megnyílhat az első – a sepsiszentgyörgyi Lucky Day Fancy Shop után az országban a második – csomagolásmentes bolt. A tervek szerint itt nemcsak vásárolni lehet majd, hanem tematikus workshopokat is szerveznek a hulladékmentes életmód iránt érdeklődőknek.

Az ONO* Kicsomagolda nevű bolt kialakításán még dolgoznak a Moscovei utca 8. szám alatt, de terveik szerint még ebben a hónapban megnyitják, mondta Ioana Tănase, aki partnerével, Henn Mónikával közösen üzemelteti majd a sokféle terméket kínáló üzletet.

A csomagolásmentes boltot egy uniós projekt segítségével valósítják meg, tudtuk meg a projekt kezdeményezőjétől. Pályázatukkal 148,8 ezer lejt nyertek, 25 ezer lej önrészt kellett biztosítaniuk. A pályázat feltételei között két személy alkalmazása szerepelt amellett, hogy innovatív megoldásokat kell alkalmazniuk, és számított a fenntarthatóság is. Azokat a pályázatokat támogatták, amelyek segítenek a környezetszennyezés leküzdésében, A++ besorolású berendezéseket használnak, és pozitív hatásuk van a közösségre.

Az üzletet is a közösségnek szánják, nem az a fő cél, hogy sokat adjanak el a termékekből, hanem az, hogy sokan vásároljanak náluk, hiszen csak így kezdődhet el változás, mondta Ioana Tănase. Ő maga az otthoni tartalékolásnak sem híve, csak annyit vásárol, amennyire szüksége van, s akkor, ha kifogyóban van a termék. Ami pedig a pályázatot illeti, az unió támogatja az ehhez hasonló, fenntarthatóságra irányuló projekteket, az övék pedig ehhez a zero waste (hulladékmentes) koncepció és az élelmiszer-pazarlás elkerülése miatt is illeszkedik. Ami a technológiát illeti: lesznek például mosogatógépek, amellyel a begyűjtött befőttes üvegeket tisztítják, amelyeket a vásárlók rendelkezésére bocsátanak.

Megoldásokat is kínálnak

Ioana Tănase 2013 óta a zero waste életmód követője, és saját tapasztalatából tudja: hiába mondjuk valakinek, hogy kerülje a műanyagot, ha nem kínálunk ahelyett alternatívákat. Ő maga a megoldások híve, ezért az alapokkal kezdik, különféle üveg és inox tárolóedények is beszerezhetők lesznek náluk, hogy ha valakinek nincs megfelelő edénye, azt is megvásárolhassa a csomagolásmentes termékek mellé. Tervezik, hogy például az első egy-két hónapban visszaváltható vászonzsákot kínálnak például a kenyér mellé, mikor az ügyfél ezt visszaviszi, visszakapja a zsákocska betéti díját.

Kérésre papírba is csomagolják a kenyeret, vagy más terméket, erre újrahasznosított és újrahasznosítható papírt használnak majd. Olyan élelmiszereket és egyéb termékeket kínálnak majd, amelyek támogatják a hulladékmentes életformát, s amelyet ők maguk is kipróbáltak, fogyasztanak vagy használnak. Vannak olyan értékek, amelyeket tiszteletben tartanak, így az élelmiszerek mellett kínált más termékeket ezek alapján választják ki. Ezeknek természetes anyagból kell készülniük, újrahasznosíthatónak és hosszan használhatónak, illetve – ha lehetséges – megjavíthatónak kell lenniük.

Ami az üzlet nevét illeti, a csomagolásmentességre utal, zero waste bolt lesz, de nem akarták így elnevezni, mivel a zero waste kifejezést néhány olyan termékre is használják már, amelyeknek nincs közük a hulladékmentességhez vagy a fenntarthatósághoz, éppúgy, ahogy az a környezetbarát kifejezéssel is történt, mondta a projekt kezdeményezője.

Mi szem-szájnak – és nemcsak – ingere

Élelmiszereket és nem élelmiszereket egyaránt árulnak majd. Az idénygyümölcsöket és zöldségeket helyi termelőktől szerzik be, mivel a rövid ellátási láncot alkalmazzák. Ennek kettős előnye van, a helyi gazdaságot élénkíti, és újrahasznosítható, abból is a lehető legkevesebb csomagolást igényel. Lesz ugyan egy narancs- és citromlépréselőjük is, amelyek nem helyi termékek, de úgy vélik: aki szereti azt, annak ne kelljen több éve, cukorral és tartósítószerrel készült üdítőt vásárolnia.

Kínálnak majd hüvelyeseket, diót, mogyorót, magvakat, lisztet, tésztaféléket, ezeket természetesen ömlesztve. Tej- és hústermékek nem lesznek az üzletben, mivel a vegán életstílust támogatják annak üzemeltetői, a későbbiekben növényi eredetű túrót és más meglepetéseket is terveznek majd vásárlóiknak.

Teák, kávé, házi, cukor és tartósítószer nélkül készült dzsemek és lekvárok is lesznek majd a kínálatban. Bár a cukorfogyasztásnak nem hívei, valószínűleg forgalmaznak majd feldolgozatlan és barna cukrot is, sorolta Ioana Tănase. Lesznek a boltban proteinekben gazdag gabonafélék, gombák és természetes táplálékkiegészítők, azaz algák, például chlorella és spirulina. Kimérhető ecet és olaj is kapható majd, illetve tervezik kézműves sörök és borok forgalmazását is. Az ötletgazda újabb tervet is elárul: lesz egy készülékük, amely különféle csonthéjasok terméseiből – dióból, mandulából, pisztáciából – készít vajat. Ezeket a hét egy-egy adott napján készítik majd, Facebook és internetes oldalukon közzéteszik a készítés napját, így a vásárlók pontosan tudják majd, melyik napon mehetnek az adott termékért.

Nemcsak élelmiszereket kínálnak, hanem olyan termékeket és kozmetikumokat is, amelyeket a hulladékmentes életmód követői is használhatnak. A termékeknek illeszkedniük kell a körforgásos gazdaságba, amelyben a hulladék újból erőforrássá válik és semmi nem kerül a szemétlerakóba, magyarázta Ioana Tănase. Számukra a műanyag nem tartozik ide, hiszen azt még egy ideális társadalomban is legfennebb egyszer hasznosítják újra, azután elkerülhetetlenül elégetik vagy hulladéktárolóba kerül.

Lesznek tehát természetes eredetű szivacsok konyhai és fürdőszobai használatra, ömlesztett tisztítószerek, hiszen ezek otthoni elkészítésére nincs mindig idő, a már említett tárolóedények. Forgalmaznak majd menstruációs kelyhet és mosható betéteket is. Természetes kozmetikumokat, hajfestékeket, kimérhető szappant, sampont és illóolajakat is árulnak majd, de akár inox szívószálat is vehet, akinek arra van szüksége.

Azt is megtudtuk, hogy kiszállítást is terveznek, egyelőre Váradon, kerékpáros futárok segítségével. Akár online, akár egy telefonszámra elküldheti majd a vásárló a saját bevásárlási listáját, a termékekkel, amiket szeretne, s ezt házhoz küldik neki.

Műhelymunkák és kiszállítás

Arra is kíváncsiak voltunk, milyen témákban tartanak majd workshopokat. Hívnak majd a körforgásos gazdasággal és zero waste-tel foglalkozó szakembereket, lesz szó természetes kozmetikumokról és aromaterápiáról, de azt is megtanítják, hogy ki-ki hogyan készítheti el saját vászonzsákját például egy használt pólóból vagy hogy mivel váltható ki a műanyag és hogyan kell a különböző dolgokat tisztán tartani.

„Minimalizmus” – ez az egyik kulcsszó Ioana Tănase szerint. Minél többen értik meg ezt, annál jobban csökken majd a hulladék mennyisége, változás csak így érhető el, a mértéktelen fogyasztással nem. S bár sokaknak az az érzése, hogy a környezetbarát termékek drágábbak, ez sok esetben azért van így, mert ezt látják a nagy üzletek kínálatában. Bár a csomagolóanyagok csökkentése, a rövid ellátási lánc csökkenti a költségeket, azt is tudni kell, hogy például a csak természetes módszerekkel művelt növényeknek mindig kisebb lesz a hozama, mint a vegyszerezetteknek. Eltűnnek azonban olyan költségek, amelyekre például nem is gondolunk akkor, amikor a saját edényünkbe vásárolunk. A természetes módon termesztet növényeknek a hozama kisebb ugyan, de a vitamin és tápanyag értéke megfelelő, így ezek fogyasztásával feleslegessé válnak például egyes táplálékkiegészítők, vitaminkészítmények.

Mivel ez az ország második csomagolásmentes boltja, arra is rákérdeztünk, szükségük volt-e valamilyen különleges hatósági engedélyre, szabályozzák-e nálunk ezt a területet. Mint kiderült, bár ők arra számítottak, hogy a bolt közélelmezési egységnek minősül majd, mivel például házi készítésű sós rágcsálnivalót is kínálnak majd, ezért elvégezték a higiéniai tanfolyamot, öltözőt is kialakítottak és külön helyiségben tisztítják majd az üvegeket is. Egyelőre kiskereskedelmi egységnek minősülnek, minden engedélyük megvan, s mivel minden termékük természetes eredetű, nem számítanak problémákra. Ioana Tănase szerint lesz ugyanakkor olyasmi is, ami ellenőrzéskor derülhet ki, mivel a terület átláthatatlan. Ő is érzi, hogy vannak olyan kérdései, amivel nem tudja, kihez forduljon, mivel a csomagolásmentesség még új koncepció nálunk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?