Jubilál az Erdélyi Konyha gasztromagazin – interjú György Ottilia főszerkesztővel

A hagyományőrzést választotta céljául a Déván székelő Erdélyi Konyha gasztromagazin, amely idén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját. György Ottiliával, a lap főszerkesztőjével többek között az Erdélyi Konyha ötletéről, a szerkesztői csapatról, jövőbeli tervekről és a laphoz tartozó további kiadványokról beszélgettünk, amelyek Erdély ízeit hivatottak megőrizni, újítani és továbbadni.

Hogyan alakult meg a magazin?

Az Erdélyi Konyha 2009 óta működik, akkoriban még nem volt Erdélyben magyar nyelvű gasztro újság. Összegyűjtöttek néhányat a székelyföldi bloggerek közül, akik már ezzel foglalkoztak és 5-6 ember segítségével decemberben indult el a lap. Varga Károly, A Corvin Kiadó igazgatója kereste meg az akkori főszerkesztőt, Jánossy Alízt, aki időközben lemondott erről a posztról. Azóta természetesen nőtt a magazin, jómagam a megalakulás után egy évvel letten főszerkesztő és azóta is lelkesen végzem ezt a munkát, ahogyan a csapat többi tagja is.

Kinek az elgondolásából született meg az Erdélyi Konyha?

Eredetileg a Corvin Kiadó igazgatójának, Déván, aki a piacot kutatva látta, hogy szükség van egy ilyen lapra. Az elinduláskor világossá vált, hogy nagy rá az igény, van kereslet, ezt mindannyian éreztük. Azóta természetesen változtak ezek is, hiszen az internet hozzáférhetősége miatt nőtt a választék. A múltból a jelenbe nagyon nehéz átlandolni, hiszen amikor megjelent az Erdélyi Konyha első kiadása, nagyon kevés ember használta az internetet. Jóval kevesebb helyen voltak elérhetők receptek, akkoriban igazából csak néhány gasztroblogger működött és pár magyarországi lap, amely begyűrűzött lassan Erdélybe.

A kezdeteket tekintve óriási volt az igény egy ilyen magazinra. Lapunk első öt évében nagyobb népszerűségnek örvendett, mint a második felében. Most is megvan a vásárlói közönségünk, hűséges olvasóink, viszont érezhetően csökkent az írott sajtó iránti igény. Kisebb ingadozások előfordulnak, igyekszünk ezeket kiküszöbölni és felhívni rá az emberek figyelmét, hogy milyen hozzáadott értéket kapnak a magazinunk által. Csapatunk stabil, az emberek nem jönnek és mennek, hiszen rengeteg munka és energia van ebben a lapban.

Hogyan jött létre a szerkesztői csapat?

Kutatással, keresgéléssel, közös erővel alakulhatott meg ez a csapat, amely jelenleg is dolgozik. A kezdetekkor felkerestek minket, bloggereket, mindenkit hozta a saját stílusát, egyéniségét, főzőtudományát, bár azt is hozzá kell tennem, hogy idővel kiderült, ez korántsem elég egy lap fenntartásához. Rengeteget tanultunk mi is időközben, főzés, kutatás, de akár fotózás terén is. Mindenki elkészíti a maga receptjét, amely majd megjelenik az újságban. A szezonális ételeket is jóval korábban meg kell csinálni, ami gyakran költséges lehet, hiszen az akkor még nem szezonális terméket is meg kell vásárolni, drágábban. Viccesen szoktuk mesélni, hogy mi szeptemberben esszük meg a karácsonyi menüt, és karácsonykor a húsvétit, de ez már csak így működik.

Milyen céllal jött létre a lap?

Főként azzal a céllal jött létre, hogy megőrizze otthonunk és őseink gasztronómiai szokásait, eszközeit, azokat az ételeket, amelyeket már évszázadokkal korábban is fogyasztottak. A hagyományápolás mellett ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk, hogy kövessük a mai kor trendjeit. Nehéz megőrizni az egyensúlyt, viszont úgy gondolom, hogy ezzel is hagyományt ápolunk. Arra is szeretnénk rámutatni olvasóink körében, hogy főzni nagyon jó kikapcsolódás is lehet. Főzni élmény, ez mindennek az alapja.

Rengeteg gyorsétel, lefagyasztott és újramelegíthető élelmiszer van napjainkban, ha nem figyelünk oda ezek átveszik az „uralmat” és a hagyományos otthoni főzés elvész. Ha a háziasszony nem főz egy kis káposztát karácsonykor, nem süt mákos tekercset vagy ha húsvétkor nem készít bárányt, akkor ezzel együtt népi értékeink is elvesznek. Itt van a hozzáadott érték a magazinban, amely közvetett és közvetlen módon is erre fekteti a hangsúlyt. Annyiféle recept van a világon, olyan sok étel, desszert, ami csak szem-szájnak ingere, úgy hiszem hogy kis odafigyeléssel mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, legyen szó egyszerű, hagyományos vagy valamilyen fitnesz ételről.

Mit őriz és mutat meg a magazin? Mit szeretne megteremteni?

Lapunk hagyományt ápol, visz tovább és új trendeket is követ, de az Erdélyi Konyha nemcsak a receptekről szól. Célja elsősorban az, hogy megismertesse az emberekkel az erdélyi, székelyföldi ízeket. Magyarországon is forgalmazzák a lapot, ahol valóban újdonságnak számítottunk. Az évente megjelenő, könyv formájú Erdélyi Kalendárium összeállítása során gyakran volt az a cél, hogy főként régi recepteket ássunk elő, különböző erdélyi térségek, régiók sajátosságait, nagymamák főztjeit. Mindig van olyan rovatunk, ami kimondottan csak a Székelyföld ízeire koncentrál.

Igyekszünk egyensúlyt találni a hagyományőrzés és a trendek követése között, hogy mindkettőből jusson egy-egy kicsi a lapba. Van olyan rovatunk is például, hogy hagyományos ételek modernizálva, de törekszünk megismertetni az olvasókar a szuperélelmiszerekkel is, olyan új alapanyagokkal, termékekkel, amelyek nemrég kezdtek begyűrűzni hozzánk. Szeretnénk minél színesebbet nyújtani és közben megőrizni azt az értéket is, amely miatt elindult a lap tíz évvel ezelőtt.

Milyen más kiadványai, termékei vannak a magazinnak?

Az Erdélyi Konyha egy különálló lap, ezen belül működik például a Retró kiadvány, különböző könyvsorozatok, Évszakok ízei könyvsorozat, a Főzőiskola. De évente megjelenik az Erdélyi Konyha Kalendárium is, amely 365 receptet tartalmaz az év minden napjára. A Fitt és Egészséges című magazin, ismét egy önálló lap, amely már nemcsak recepteket tartalmaz, hanem életmódváltó témájú cikkeket is, így egy új célcsoportot próbál elérni. Az Erdélyi Konyha hagyományosabb témájú, ez meglátszik az olvasói közönségen is, hiszen főként azok vásárolják, akik szeretnek és rendszeresen főznek. A Fitt és Egészséges azok számára készül, akik kicsit tudatosabban oda szeretnének figyelni az étkezésre, tudatosabban akarnak élni, odafigyelnek az alapanyagokra, és akiknek a mozgás is fontos.

Kiadványainkat már online is meg lehet rendelni, vásárolni. Fontosnak tartom, hogy az online térben, elektronikusan is jelen legyünk. A Facebook-oldalunkon számos üzenetet kaptunk már, hogy hogyan tudják megvásárolni a lapot, kevés a fizikai forrás a hozzájutáshoz, és ezen is változtatni szeretnénk.

Mi alapján döntik el, hogy mi kerül be az újságba?

Ez mindig változó, az lap éves terve már előre megvan, így mindig jó előre tudjuk, hogy minek kell bekerülnie a következő számba. Tíz éves távlatban nehéz újat mondani az olvasónak, nehéz még színesebbnek, egyedibbnek lenni, de erőfeszítéssel ez is megoldható. Általában igyekszünk az aktuális szezonnak is megfelelni, mindig van az adott hónapra jellemző zöldséggel- vagy gyümölccsel készülő étel, követjük a külföldi trendeket is, új alapanyagokat is bemutatunk, felturbózzuk a régi ízeket, modernizáljuk az erdélyi konyhát, ugyanakkor hagyományt is ápolunk, bemutatjuk az eredeti, nagymamák által kifejlesztett, tökéletesített étkeket.

A lényeg tehát az, hogy általában szezonálisan állítjuk össze a recepteket, akár olvasói kéréseket is teljesítve, s mivel a sütős-főzős paletta igen színes, van, hogy kedvünkre válogathatunk. Csapatunk minden tagja önállóan dönti el, hogy mikor és hogyan készíti el az ételeket, hogyan fotózza, ami már alapkövetelmény lett az újságnál. Megfelelően és esztétikusan kell tudni tálalni is az ételeket.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Hosszú távú céljaink közé tartozik, hogy fennmaradjunk, megtartsuk olvasóinkat, és hogy versenyképesek maradhassunk. Ez mind nem könnyű, de úgy hiszem, ha eddig sikerült, továbbra is sikerülni fog. Ezután is szeretnénk megőrizni a trendek és a hagyomány közötti egyensúlyt lapjaink tartalmát illetően. Rövid távú célunk az online piacon való megjelenés, és ezáltal új vásárlói közönség megnyerése, hogy minél több embernek továbbadhassuk az értéket, amelyet Székelyföld gasztronómiája őriz magában.

 

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?