Meddig ehető a húsvéti piros tojás?

Ha még mindig akad a húsvéti tojásokból érdemes ezeket kreatívan felhasználni, például készíthetünk belőle tojáskrémet vagy töltött tojást. De meddig fogyaszthatók biztonságosan a tojások? Erre kereste a választ a Nosalty a Huffington Post és az Eat By Date cikkei alapján.  

A tojások minőségéről érdemes főzés előtt megbizonyosodni: tegyük bele egy tál vízbe és amelyik tojás nem süllyed el, azt dobjuk ki, ugyanis megromlott. Ha ezt az ellenőrzést elvégeztük, kisebb az esély arra, hogy romlott tojást együnk.

A tojások szavatossági idejét leginkább a főzés módja és a tárolása határozza meg. Ha kis lángon, hosszan főztük a tojásokat, és nem öblítettük le hideg vízzel akkor akár még hetekig fogyaszthatjuk, ha megfelelően – a hűtőben – tároljuk. Ha azonban a tojásokat főzés után hideg vízzel leöblítettük és utána szobahőmérsékleten tároltuk, csupán 2 napig ehetjük.

A megpucolt tojás könnyebben megromlik, ezért a tojásos ételeket 1-2 napig fogyaszthatjuk csak biztonságosan. Ha a tojásos étel több mint 2 órán keresztül 30-40 Celsius-fok körüli hőmérsékleten volt, ne együnk belőle. A hűtőben tárolt nyers tojások viszont a  lejárati dátumhoz képest még akár 2-3 hétig is fogyaszthatók. 

A húsvét nélkülözhetetlen eleme a piros tojás, azonban az ünnep elteltével csak akkor együk meg ezeket, ha nem repedt meg a héjuk. Ezt különösen fontos betartani akkor, ha nem természetes tojásfestéket használtunk, hanem például borotvahabot, körömlakkot. Bármennyire is sajnáljuk kidobni az ételt, inkább ne együk meg a gyanús tojásokat, mintsem egy gyomorrontás miatt napokig szenvedjünk. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?