Ezért kezdje az edzést hasizomgyakorlatokkal

Az iskolai tornaórákon megtanulhattuk, mennyire fontos edzés, nagyobb fizikai megterhelés előtt bemelegíteni, hiszen így elkerülhetjük az esetleges sérüléseket. A bemelegítés során azonban sokszor nem fektetünk kellő hangsúlyt a hasizmok aktiválására – véli Tamara Pridgett, a Popsugar személyi edzője. A hasizmok fontos szerepet játszanak olyan egyszerű mozdulatokban is, mint az ágyból kikelés, a gyaloglás, tüsszentés, éppen ezért fontos ezeknek az izmoknak is a bemelegítése. 

Néhány rövid gyakorlat elvégzése során bemelegíthetjük a gerinc izmait alátámasztó és stabilizáló izmokat, a ferde és a haránt hasizmokat, így könnyebb lesz a helyes testtartással elvégezni az edzést. Ha egy súlyzós gyakorlat során nem használjuk a hasizmokat, az a hátat terheli meg a lábak és fenék helyett, így nő a sérülések kockázata és a gyakorlat kevésbé lesz hatékony.

A sérülésmentes és hatékony edzés érdekében tehát érdemes néhány hasizmot aktiváló gyakorlatot is elvégezni. A személyi edző az erre a plank (a fekvőtámaszhoz hasonló, ám behajlított karokkal, egyenes háttal és ennek a pozíciónak a tartásával végzett gyakorlat) különböző típusait ajánlja vagy éppen a jól ismert hidat. 

Összefoglalva tehát edzés előtt mindenképpen végezzünk bemelegítést és ne felejtsük ki a hasizmokat aktiváló gyakorlatokat is, hogy ezáltal hatékony és sérülésmentes legyen a mozgás. 

Kapcsolódók

Kimaradt?