Zenével, tánccal fogadták a Csíksomlyóra tartó zarándokokat Kolozsváron

Két év kihagyás után ismét a kincses városban fogadták a csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony Zarándokvonatot. A kolozsváriak csütörtök kora délután muzsikával és kalotaszegi táncokkal várták a több mint nyolcszáz zarándokot, a köszöntőbeszédek után pedig közös imát mondtak el.

Lelki útravalót adtak a zarándokoknak | A szerző felvételeiMile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja a csíksomlyói pünkösdi búcsú mottójával – „Béke és jóság” – köszöntött mindenkit. Mint fogalmazott: Csíksomlyó a római katolikus székely magyarság és a teljes magyar nemzet összetartozásának fő szakrális tere, szimbolikus otthona. „A csíksomlyói búcsú mottója egyetemes keresztény üzenetével a magyarság összetartozását és lelki egységét is megjeleníti. Közös hitünk és egységünk szellemiségét fejezi ki. Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság együvé tartozása, kulturális, lelki, történelmi sorsközössége senki ellen nem irányul. Önazonosságunk kifejezése, különösen a hit által” – mondta.

Hozzátette: néhai Márton Áron püspök már figyelmeztetett az önmagunk iránti hűség megőrzésének felelősségére. A főkonzul szerint ugyanakkor a csíksomlyói búcsú és az odavezető zarándoklat a Magyarországot évszázadokon keresztül összetartó keresztény hitet, a gondviselés és „az egymás iránti felelősséget, elszámolási kötelezettséget jeleníti meg”.

A továbbiakban László Attila, a Kolozs-Dobokai egyházmegye főesperese mondott áldást, őt követte beszédével Balló Tamás, a kolozsvári RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke. Úgy fogalmazott: régen találkoztak már a zarándokok a kolozsváriakkal, három nap híján két éve lobogtak utoljára a zászlók, énekeltek nemzeti imát.

„Nekünk, kolozsváriaknak különösen nagy öröm, hogy két év kihagyás után újra itt, Erdély fővárosában, a kincses városban köszönthetjük a zarándokokat. A Boldogasszony Zarándokvonat és az, hogy önök évről évre útra kelnek vele, bizonyítja, hogy a magyar nép hű hagyományaihoz, az egyházi és kulturális értékeihez. A csíksomlyói kegyhely és a búcsú talán ezen hagyományok és értékek közül is az egyik legfontosabb” – jelentette ki. Úgy vélte, ez a kegyhely kezdetben a székelyek, majd az idők múlásával az egész Kárpát-medencei magyarság legszentebb helyévé vált, ahova immár közel 580 éve minden évben elindulnak a zarándokok.

A beszédeket követően Vígh Ibolya, a Kolozsvári Magyar Opera énekese a Tokos zenekarral és a kalotaszentkirályi Felszeg Gyöngye Néptánccsoporttal közösen tartott előadást, utána Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, majd Fülöp Attila, a magyar belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára mondott beszédet. Soltész Miklós úgy vélte: öröm a városba jönni, ahol a kultúra, a nyelvek, a különböző népek, különböző egyházi felekezetek békességben, tisztességben tudnak egymás mellett élni. Ezután megköszönte a magyaroknak, hogy megtartják a kultúrát, a nyelvet, és a hitet, majd a románoknak azt, hogy mindezt segítik a városban.

Fülöp Attila kiemelte: jó látni, hogy tele van a vonat fiatalokkal, és ez a vonat „nemcsak 800 embert hozott magával, hanem örömet, reményt és hitet is a jövőbe vetve”. Az államtitkár hozzátette, ezek a fiatalok azt jelentik, hogy „az a keresztény hit, kultúra, amit ők is kaptak a nagyszülőktől, szülőktől, bennük él tovább.” Hozzátette, a pénteki vonaton is érkeznek még fiatalok és bízik benne, hogy sokan lesznek és találkoznak majd szombaton is.

Ezután közös ima következett, az áhítatot Tímár Asztrik ferences szerzetes vezette, majd dr. Varga Lajos váci segédpüspök áldotta meg a jelenlévőket, végül az egybegyűltek elénekelték a Himnuszt. Ezt követően Vígh Ibolya, a Tokos zenekar és a néptáncegyüttes előadása kísérte a zarándokokat, amíg felültek a vonatra, és tovább utaztak Csíksomlyó felé.

Zarándokok fogadása a kolozsvári vasútállomáson

A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony Zarándokvonattal utazók zenés-táncos üdvözlése Kolozsváron.

Közzétette: Maszol.ro – 2022. június 2., csütörtök

A Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat június 3-án, pénteken 14 óra 20 perckor fut be a kolozsvári állomásra, itt a zarándokok ismét ízelítőt kapnak majd a Kolozs megyei hagyományokból, hiszen a Mérai Cifra Néptáncegyüttes előadását a Tokos zenekar kíséri majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?