A csíksomlyói hegynyeregben tartják meg idén a pünkösdszombati búcsút

FRISSÍTVE: Idén ismét a csíksomlyói hegynyeregben tartják meg a pünkösdszombati búcsút – jelentette be pénteken a csíkszeredai önkormányzati testület soros havi ülésén Korodi Attila polgármester.

A tavalyi szigorú járványügyi intézkedések közepette a csíksomlyói kegytemplom kertjében, korlátozott számú résztvevők jelenlétében szervezhették meg a búcsút. Idén az már biztos, hogy a helyszín újra a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegye között elterülő nyeregben lesz, a szentmisét pedig a Hármashalom-oltárnál celebrálják.

A tanácsülésen Korodi Attila kifejtette, hogy a főszervező Ferences-rendi kolostor képviselői, a hatóságok és az önkormányzat az elkövetkező időszakban tárgyal a búcsú megtartásának pontos körülményeiről, illetve arról, hogy milyen előírások mellett vehetnek részt a Kárpát-medence hagyományosan legnagyobb zarándoklatán a hívek.  

Jóváhagyták Szécseny utcaneveit

FRISSÍTÉS: Az önkormányzati ülésen többek között elfogadtak két szabályzatot: egyik az ingatlanvásárlás, a másik a telekbérlés mikéntjét szabályozza. A két dokumentum nagyban hozzájárul az ingatlanvásárláshoz fűződő városházi beruházási elképzelések megvalósításához.

Jóváhagyták Szécseny utcanévjegyzékét is. Az üdülőövezetből állandóan lakott városrésszé átalakult Szécsenyben tizenhat utca nevét fogadták el. A Fürdő utca meghosszabbítása a Helwig fürdő utcanevet viseli ezután.

A 2015/227-es törvény 491-es cikkelyének értelmében inflációarányosan növekedik a 2022-re vonatkozó helyi adó, és azon illetékek, amelyeknek mértékéről az Adótörvénykönyv összegszerűen rendelkezik. Az önkormányzati határozat így jóváhagyta, hogy a 2020-as infláció alapján megállapított, törvény által megkövetelt 2,6 százalékkal emelkedjenek jövőtől az adók és egyes illetékek.

A napirend előtti felszólalások során Korodi Attila polgármester beszámolt a történelmi városközpont jövőbeni átalakítási terveiről, valamint a várost érintő forgalmi kérdésekben lezajlott egyeztetésekről.

(Címlapkép: Pál Zoltán - Archív)

Kapcsolódók

Kimaradt?