banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Winkler Gyula: Elvinni Erdélyt Brüsszelbe és hazahozni Brüsszelt Erdélybe

Egy EP képviselőnek kettős szerepe van, elvinni Erdélyt Brüsszelbe és hazahozni Brüsszelt Erdélybe – nyílatkozta Maros megyei körútja alkalmával a Maszolnak Winkler Gyula újrázni készülő európai parlamenti képviselő.

A marosvásárhelyi Transilvania repülőtéren tartott sajtótájékoztatón az EP-képviselő is részt vett a napokban. Az itt zajló uniós finanszírozású beruházás kapcsán Winkler Gyula elmondta, az EU-s szállítási politika keretén belül a légi szállítás támogatása mindig a nagy nemzetközi légikikötőkre koncentrál és nem a kisebb, regionális repterekre, mint amilyen a marosvásárhelyi is. Ilyenkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy brüsszelből korrigálják a helyzetet, mondja az RMDSZ európai parlamenti képviselőijelöltje.

Winkler Gyula közölte, a regionális repterek jelenleg még egy olyan kategóriába tartoznak, ahol szükség van a megyei tanács támogatására, és ezt itt – Maros megyében – meg is kapják. Az uniós alapok még a következő 15-20 esztendőben fontos forrásai kell maradjanak a modernizációnak az erdélyi légikikötők esetében – hangsúlyozta.

Fotók: RMDSZ

Arra a kérdésünkre, hogy mit jelent „hazahozni” Brüsszelt Erdélybe, a politikus elmondta: információt, figyelemfelkeltést, olyan körutakat, mint például amilyeneket Vincze Lóránt képviselőtársa megszervezett az elmúlt két évben. Tájékoztatni kell az embereket a közös agrárpolitikáról, a regionlás fejlesztési politikáról, az újdonságokról. „Mindketten hozzájárultunk ahhoz, hogy tájékoztató kiadványok jelenjenek meg, ahol az elérhetőségeket, a pályázatokat, az időszakokat lehet olvasni akár a Magyar Ifjúsági Értekezlettel, akár a gazdaszervezetekkel együttműködve” – közölte Winkler Gyula. 

Az EP-képviselő véleménye szerint az elmúlt 17 évben nagyon sokat változtak az önkormányzatok, megtanultak pályázni, de nyilvánvaló, hogy soha nem elég az információból, és az Európai Unió portálján most az információbőségből származó zavar van. Egyáltalán nem átlátható, és ebben segíthet például az RMDSZ jelenlegi két képviselője – mondta. 

„Oda kell figyelni arra, hogy az Európai Unió egyformán szóljon minden közösséghez” – tette hozzá. Winkler Gyula példaként hozta fel a kis és közepes vállalkozók esetét, ahol a nekik szóló portál többnyelvűsítését szorgalmazták. „A magyar nyelv uniós nyelv, Magyarország tagja az Európai Uniónak, egy kisvállalkozóhoz nem szólhatsz csak franciául, németül és angolul, mert az nem elegendő nekünk se, de a horvátoknak, finneknek és másoknak sem. Az unióban tehát mindig fontos megtalálni a közös nevezőt, hogy ne egyedül harcoljunk” – érvelt a politikus. 

Winkler Gyula közölte, ott is, itthon is mindig meg kell találni a megfelelő partnereket. Ugyanakkor fontosnak tartja a mentalitásváltást, mert szerinte akik ülnek és várják az információkat, azok soha nem fognak tudni a nyertesek sorába kerülni, legyen szó akár gazdákról, akár önkormányzatról, akár civil szervezetről.

A gazdáknak szervezetekbe vagy szövetkezetekbe kell társulniuk, annak érdekében, hogy „a többek hatalmával” tudják az információt feldolgozni. Hogyha vállalkozóról van szó, akár kereskedni kamarának, vagy bármilyen más kereskedelmi érdekképviselet vagy gazdasági ágazati képviseletnek a tagja kell lenni, mert ők meg tudják szűrni az információt. A civil szervezeteknek egy már működő vagy újonnan létrehozott közös képviselethez kell tartozni, akár szociális szolgáltatásokkal, akár kultúrával, művelődéssel vagy műemlékvédelemmel foglalkoznak, hiszen egyedül soha senki nem tud egyről a kettőre jutni. „Mi sem tudnánk, ha Vincze Loránttal kettecsként próbálnánk meg ezeket az ügyeket megoldani. A lényeg az, hogy mindig tartozz valakihez, mindig legyél egy olyan tömörülésben, érdekképviseletben, amely megsokszorozza az erőt” – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?