banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

RMDSZ-es EP-képviselők: ki kell deríteni az igazságot az 1989-es forradalomról

Fel kell tárni a harminc évvel ezelőtti véres események kapcsán az igazságot, bátran szembe kell nézni a múlttal, maradéktalanul kell megvalósítani az 1989 decemberében Temesváron leszögezett célkitűzéseket, folytatni kell a leállított romániai ingatlan-visszaszolgáltatási folyamatot – sürgették az RMDSZ európai parlamenti képviselői Strasbourgban, a romániai forradalom 30. évfordulóján szervezett vitán.

Hozzászólásában Vincze Loránt emlékeztetett: harminc éve Temesváron a forradalom szikrája egy magyar református lelkész, Tőkés László bátorsága volt, amellyel szót emelt az emberi jogok lábbal tiprása és a falurombolási terv ellen. Bár későbbi politikai tevékenysége „sok kérdést vet fel”, Tőkés érdemrendjének visszavonása óriási igazságtalanság – mutatott rá az RMDSZ EP-képviselője, hozzátéve: egyetlen ideig-óráig működő hatóság sem foszthatja meg őt a forradalom szimbólumának kijáró tisztelettől vagy csökkentheti megbecsülését.

Winkler Gyula hangsúlyozta: Az RMDSZ Strasbourgban és Bukarestben is határozottan kiáll amellett, hogy a harminc évvel ezelőtt leszögezett célkitűzéseket kell maradéktalanul megvalósítani. Ehhez arra van szükségünk, hogy a társadalom megismerje az igazságot az 1989-es decemberi események kapcsán, és hogy az igazságszolgáltatás vonja felelősségre azokat a vétkeseket, akik miatt ártatlanok vesztették életüket.

 

Vincze Loránt felhívta a képviselők figyelmet, hogy még sok tennivaló van a forradalom ügyében. „Rendkívül elkeserítő, hogy a Ceaușescu házaspáron kívül senkit sem találtak bűnösnek a kommunista terror támogatásában. Sajnos Románia nem fogadott el lusztrációs törvényt sem, így a rendszer kollaboránsai magas állami tisztségekhez jutnak. A kommunista rezsim által elkobzott javak visszaszolgáltatása pedig évek óta szünetel” – sorolta az RMDSZ EP-képviselője.

(Nyitókép forrása: romania.europalibera.org)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?