Veszélyben lehetnek a jelenlegi RMDSZ-es prefektusi tisztségek

A kormánykoalícióban megállapodás született arról, hogy a prefektusokat – a kormány területi képviselőit – ugyanabból a pártból fogják kinevezni, amelyiknek az adott megyei önkormányzat elnöke is tagja – jelentette be szerda este Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

A koalíciós pártok vezetőinek szerda esti ülése után Cîţu közölte, hogy a megállapodás értelmében a bukaresti prefektus szociáldemokrata párti (PSD-s) lesz.

A PNL elnöke elmondta: a prefektusok kinevezésekor „lehet egy-két kivétel”, de ez lesz „az alapszabály”. Tájékoztatása szerint a koalíció több mint 140, politikai alapon történő kinevezéssel betöltött tisztségen osztozkodik, és ha valamelyik párt egy bizonyos megyében elveszíti a prefektusi széket, akkor más poszttal fogják kompenzálni.Az aradi prefektusi hivatal főbejárata | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A PNL elnöke egyelőre nem kívánt nyilatkozni az esetleges kivételekről, de azt elmondta, hogy például Kolozs megyében – ahol jelenleg az RMDSZ által javasolt Tasnádi István Szilárd a kormánymegbízott – liberális prefektus lesz. Az algoritmus szerint veszélyben az RMDSZ prefektusi tisztsége Arad megyében is, ahol jelenleg Tóth Csaba foglalja el a tisztséget, ezt viszont valószínűleg át kell majd adnia a PNL jelöltjének.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Pozitívum viszont, hogy ha tartják magukat a felek a megállapodáshoz, RMDSZ-es prefektus lehet Hargita megyében, és Kovászna megyében is megőrizheti a tisztséget a magyar érdekvédelmi szövetség.

Kapcsolódók

Kimaradt?