Vádat emeltek a voluntari-i idősotthon adminisztrátora ellen

Vád alá helyezte az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) Ştefan Godeit, annak a voluntari-i idősotthonnak az adminisztrátorát, ahol embertelen körülmények között tartották a gondozottakat. Az ügyben további két személy ellen folyik eljárás.

Godei a Sfântul Gabriel cel Viteaz Egyesület vezetője; ez az egyesület kezeli az Armonia - Fogyatékkal Élő Felnőtt Személyek Gondozási Központját. A DNA szerint Ştefan Godei május 10-11-én töltötte ki az Ilfov Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPIS) két felügyelője, Andrei-Cornel Năstase és Florina Rontescu segítségével a gondozási központ engedélyeztetéséhez szükséges minőségigazolási űrlapot, amely bizonyítja, hogy az intézmény megfelel a minimális követelményeknek.Fotó: Agerpres

A két felügyelő pozitívan véleményezte az engedélyeztetési kérelmet, noha a létesítmény a törvény által előírt minimális működési követelményeknek sem felelt meg. A pozitív véleményezést ennek ellenére elküldték a Fogyatékkal Élők Országos Jogvédelmi Hatóságának.

A DNA kihangsúlyozza, hogy a két felügyelő azt követően adott maximális pontszámot a Godei által vezetett központnak, hogy meglátogatták a létesítményt. A felügyelők tehát hazudtak az idős bentlakók elszállásolási és gondozási körülményeiről, azt állítva, hogy a hálótermek, az étkezők, az élelmiszer tárolására szolgáló helyiségek megfelelnek a biztonsági és kényelmi standardoknak, tiszták, higiénikusak, és a létesítmény minden helyisége akadálymentesített bejárattal van ellátva.

Az ügyészek szerint azonban a valóság ennek homlokegyenest az ellenkezője, amint ez kiderült a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség július 6-i ellenőrzésekor. A fogyasztóvédők bogarakat, piszkos eszközöket és mocskot találtak a helyszínen, és a központ alkalmazottainak beszámolójából egyértelműen kiderült, hogy ez az állapot állandó volt a létesítményben.

A Jogi Forrásközpont 2022. novemberében kiadott jelentése hasonló állapotokról számolt be, miután képviselői fel tudták venni a kapcsolatot néhány gondozottal. A jelentés szerint minden szobában poloskák szaporodtak el, ami arra utal, hogy a jelenség régóta felütötte a fejét, és nem oldották meg. Ezt megerősítette egy ápolónő és maga a központ vezetője is, aki a pénzhiányra hivatkozva mentegetőzött, azt állítva, hogy az Ilfov megyei szociális gondozási és gyermekjogvédelmi igazgatóság, amellyel a központ szerződéses viszonyban áll, hat hónapja nem rendezte a számláit.

A DNA azt is közölte, hogy 2023. április 25-én az egyik felügyelő, Florina Rontescu telefonon tájékoztatta Ştefan Godeit a közelgő ellenőrzés időpontjáról, hogy az adminisztrátornak legyen ideje „kozmetikázni” a központban uralkodó állapotokon.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?