Újrahasznosítható hulladék gyűjtésében versenyeztek a Bihar megyei falvak és városok

A Bihar Megyei Tisztasági Bajnokság elnevezésű akcióba száz Bihar megyei önkormányzat nevezett be, a kivétel Nagyvárad, a megyeszékhely volt. Hétfőn kisorsolták az egyes kistérségek győzteseit.

A Bihar megyei tanács és az Ecolect Group Közösségközi Fejlesztési Egyesület egy hónapig, júniusban zajló közös kampányának egyik célja amellett, hogy tisztábbak legyenek a települések, az is volt, hogy felhívják a figyelmet a szelektív szemétgyűjtés fontosságára. Bihar megye hat kistérségéből hétfőn kisorsolták a győzteseket, a verseny díjazottjai 690 ezer lejen osztozhatnak.

Az első helyezett százezer, a második tízezer, míg a harmadik ötezer lejjel gazdagodott, a díjakat azonban a verseny szabályzata értelmében célirányosan lehet felhasználni. A pénzt a második helyezett és a harmadik helyezett települések iskolái kapják, míg a győzteseknek egy évük van rá, hogy egy, a környezetünkkel kapcsolatos, és gyermekeknek is szóló projektet megvalósítsanak a pénzből.

Mircea Mălan megyei alelnök elmondta, a kampány keretében összesen 1755 tonna újrahasznosítható szemetet gyűjtöttek össze Bihar megye falvaiban és városaiban. A kampánynak 44 partnerszervezete volt, köztük egyházak, közintézmények, tanfelügyelőség. Az alelnök azt is elmondta, hogy 22 szponzoruk volt, tőlük 277 500 lejt kaptak a szervezők. Ez az összeg végül a nyereményalapba került, s az így megmaradó összegből egy újabb projektet készítenek elő, melyet később ismertetnek részletesen, hangzott el. Júniusban egyébként májushoz képest 49 százalékkal nőtt az összegyűjtött újrahasznosítható hulladék mennyisége, úgy, hogy egyes településeken májusban is szerveztek hulladékgyűjtést, mondta el az alelnök.

A Nagyváradi Metropolisz Övezetben és annak környékén Bihar község került az első helyre, a második Biharszentandrás, a harmadik Miklóirtás lett. Élesden és környékén Élesd győzött második helyre Sonkolyos, a harmadikra pedig Cécke került. A Nagyszalonta–Tenke övezetben Alsókocsoba lett az első helyezett, a második Madarász, a harmadik pedig Nagyszalonta. Belényes–Vaskohsziklás kistérségben Alsóbiharkristyór győzött, a második Vaskohsziklás, a harmadik Belényes lett.

Margitta környékén Margitta került első helyre, a második Bogyoszló, a harmadik pedig Papfalva lett. Székelyhíd környékén a szelektív hulladékgyűjtésben eddig is élenjáró Szalacs nyert, a második Szentjobb, a harmadik pedig Székelyhíd lett.

Szintén hétfőn sorsolták ki az Ecoprovocarea verseny győzteseit, ezt diákok számára hirdették meg, előkészítő osztályosoktól kezdve nyolcadik osztályosokig. A hat kistérségből két-két diákot sorsoltak ki, ők az egyik támogató ezer lej értékű utalványát kapták meg. A díjakat szerdán adják át ünnepélyes keretek között a győzteseknek.

(Címlapfotó forrása: Szalacs Facebook-oldal)

Kapcsolódók

Kimaradt?