Új szabályok szerint tesztelik a beutaltakat a csíkszeredai kórházban

Új szabályok lépnek életbe a beutalásra váró páciensek tesztelését illetően a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban jövő hétfőtől. A beutalás előtt a páciensek számára az eddig PCR-teszt helyett az antigén alapú gyorstesztet fogják elvégezni.

Az elmúlt hónapokban saját költségén minden beutalt beteg számára elvégezte a csíkszeredai intézmény a PCR koronavírustesztet, annak érdekében, hogy megelőzzék a koronavírus-fertőzés behurcolását a kórházi osztályokra. A tesztelés célja az is, hogy a kórház betölthesse megyei sürgősségi kórházi szerepét, és folyamatosan, a járvány alatt is fogadhassa a betegeket – áll az intézmény csütörtökön kiadott közleményében.

Amint arról tájékoztattak: a helyi járványügyi helyzet alakulása és az új koronavírusos megbetegedések megelőzésére vonatkozó metodológiára alapozva a kórház új szabályokat vezet be a tesztelésre vonatkozóan. Bár a metodológia nem teszi kötelezővé, a betegek és a személyzet biztonsága érdekében továbbra is tesztelik a beutalásra kerülő betegeket, az eddigi PCR-tesztek helyett azonban az antigén alapú gyorstesztekre térnek át, derült ki a közleményből.

A kórház főépületébe beutalt krónikus betegek számára a földszinten lévő mintavételi rendelőben naponta 7.30 és 9 óra között végzik a teszteket. Ezekre egy nappal a beutalás előtt is lehet jelentkezni, 17 és 18 óra között. A kórház külső épületeiben működő osztályokon a járóbetegrendelőkben végzik el a tesztelést. A teszteredményt a betegek negyedóra elmúltával kézbe kapják – írták.

Vannak kivételek

Nem kell teszteltessék magukat azok, akik tünetmentesek és be vannak oltva koronavírus ellen, a második oltás megkapása óta pedig legalább tíz nap eltelt.

Továbbra is PCR-tesztet végeznek ugyanakkor az onkológiai pácienseknek, továbbá a dializált és immunszuprimált betegeknek. Ugyanakkor továbbra is használja a kórház a PCR-teszteket azokban az esetekben, amikor a gyorsteszt eredménye és a tünetek ezt indokolttá teszik.     

A kórházban saját kérésre térítés ellenében továbbra is zajlik a PCR-tesztek elvégzése, naponta 9,30 és 10,30 órák között, előzetes bejelentkezés szerint. A kórház vezetősége kéri a tesztre érkezőket, hogy csak a megadott időpontban érkezzenek a kórházba. Bejelentkezni hétköznap, 8-15 óra között lehetséges a 0372 661 291-es és a 0742 214 951-es telefonszámon.   

A személyzet számára munkába álláskor továbbra is triázs zajlik. A kórház területén kötelező a védőmaszk viselete a személyzet és a páciensek számára egyaránt. Az intézményben a beteglátogatás nem lehetséges – emlékeztet a csütörtöki sajtóközlemény.

(Borítókép: Hargita Megyei Sürgősségi Kórház)

Kapcsolódók

Kimaradt?