Új eszközökkel fejlesztenék a sepsiszentgyörgyi kórház újszülött intenzív osztályát

A részleget a retinopátia megelőzésére szolgáló gyógyászati eszközökkel szeretnék felszerelni.

Az újszülöttek egészségügyi szűréséhez alkalmas orvosi eszközökre pályázik a sepsiszentgyörgyi, megyei sürgősségi kórház. A 300 ezer lej összértékű pályázat benyújtásáról hétfői ülésén döntött a kórházat fenntartó háromszéki önkormányzat. Tamás Sándor tanácselnök az ülést követően arról tájékoztatott, hogy az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében benyújtott pályázati támogatásból a sepsiszentgyörgyi kórház újszülött intenzív osztályát szerelik fel koraszülötteknél fellépő retinopátia megelőzésére szolgáló eszközökkel.Fotó: Zsigmond István

A koraszülötteknél fellépő retinopátia megelőzésére szolgáló készlet többek között tartalmaz egy csecsemő szállításra alkalmas inkubátort, betegellenőrző monitorokat császármetszéshez és a szülőszobába, illetve levegő-oxigén koncentrátumot szabályozó és szállítható lélegeztetőgépet. A háromszéki tanácselnök rámutatott: a sepsiszentgyörgyi kórházban tavaly 1069 baba született és közülük 181-en több mint 24 órás intenzív terápiás kezelésben részesültek.

A koraszülöttek retinopátiája a szem betegsége, és meglehetősen gyakori, különösen a kis méretű újszülötteknél, akik nem töltöttek elég időt az anyaméhben. A retinopátia a koraszülöttek körülbelül 50 százalékát érinti és a vérerek rendellenes vagy szokatlan fejlődése okozza és megfelelő kezelés nélkül akár vakságot is okozhat.

Kapcsolódók

Kimaradt?