Új diagnosztikai és kezelőközpont nyílt Kolozsváron

Január 10-én nyitotta meg kapuit a Hajnal negyedi Üstökös (Cometei) utca 38/A szám alatt az új egészségügyi központ. Az 1300 négyzetméteres területű klinikát a Pro-Vitam egészségügyi csoport tagja, a kolozsvári egészségügyi szektorban jól ismert Pro Medical hozta létre. A létesítmény berendezései között megtalálhatók a legújabb mágneses rezonancia, komputertomográfia, DEXA csontűsűrégmérés, digitális röntgen és ekográfiai készülékei is.

Dr. Fejér Szilárd, a Pro Medical vezérigazgatója, virológiára szakosodott kémikus, aki a sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam kutatóközpont koordinátora, úgy fogalmazott a hétfői sajtótájékoztatón: „Tudom, hogy Kolozsváron rengeteg klinika van, de mi megpróbálunk más szolgáltatást nyújtani, mint vetélytársaink, modern felszereléssel. Ennek a klinikának a megnyitásával ugyanakkor igyekszünk a továbbiakban saját kutatásokba is befektetni”.

A szerző felvételei

Dr. Natalia Staver radiológus és imagisztikai szakorvos, a Pro Medical orvosigazgatója elmondta: az a különleges ebben a központban, hogy családi vállalkozás, és szerinte emiatt is lesz annyira sikeres, hiszen a családtagok szentelik a legtöbb időt és energiát a fejlődésükbe, a közös érdekek érvényesítésébe, egymást folyamatosan támogatva. „Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül. Ha messzire akarsz érni, keress társakat” – idézte a mondást a doktornő, hozzátéve, hogy Dr. Terza Lívia családja ékes példája ennek, hiszen 2000 óta gyűjti családja köré a dolgos, hivatását szerető szakemberi gárdát. Hozzátette, úgy döntöttek, hogy japán orvosi felszerelést vásárolnak az új központba, olyant, amilyent még nem használnak Kolozsváron, mivel céljuk, hogy a páciensek a lehető legjobb szolgáltatást kapják.

Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy nagyon büszkék a radiológiai laboratóriumra, amit a nulláról építettek fel, kezdve a berendezések helyének tervrajzával, a négy legmodernebb képalkotó szerkezet – az 1,5 Teslás MRI, a 160 slice-os CT, a két detektoros digitális röntgengép, és az utolsó generációs DEXA csontsűrűségmérő  – engedélyeztetéséig. „A pontos diagnózis felállítását a csúcstechnológiás berendezéseink és a radiológusaink szakértelme együttesen szavatolja, ami életbevágóan fontos, ugyanis a helyes diagnózis a gyógyulás sikerének 50%-át jelenti” – magyarázta.

Dr. Terza Lívia, a Pro-Vitam csoport alapítója úgy fogalmazott, az új klinika megnyitása számára és a családja számára egy élet kitartó munkájának az eredménye. „Engem személyesen David McKay szavai vezérelnek, aki a következőképpen fogalmaz: fel kell ismernünk, hogy a munka kiváltsága ajándék, a munkához való erő, áldás, a munka szeretete pedig siker” – nyilatkozta.

A beruházás keretében ugyanakkor bővült a Pro-Vitam kutató-fejlesztő csapat kapacitása is. Dr. Fejér Szilárd erről úgy nyilatkozott: „Az új klinika nagyteljesítményű CT és mágneses rezonanciás felszerelése lehetőséget nyújt több olyan kutatási projekt elindítására, amely már régóta foglalkoztat minket. Ilyen például a mesterséges intelligencia alkalmazása a daganatos megbetegedések korai felismerésében.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A hétfői sajtótájékoztató keretében megnézhettük az újonnan elkészült radiológiai termeket is, amelyeknél Dr. Natalia Staver szerint arra fektették a hangsúlyt, hogy más legyen a hangulatuk, mint azt megszokhattuk, tehát nagyobbak a szobák, vannak ablakok, amikkel úgy érzik, kicsit kellemesebbé, barátságosabbá teszik a környezetet. A felszereltségét illetően az intézmény megfelel a legújabb egészségügyi szabványoknak, kínálatában több mint 20 féle orvosi szakterület rendelői, laboratórium, csúcstechnológiás imagisztikai részleg és kutatóközpont szerepel.

Az 1300 négyzetméteres területű klinika befektetése 3,2 millió euróba került, az új egészségügyi központ január 10-től látogatható.

Kapcsolódók

Kimaradt?