Ügyészségi feljelentéseket tett a számvevőszék a járványidőszak alatti közbeszerzések ügyében

A számvevőszék több ügyészségi feljelentést tett az egészségügyi minisztérium, a katasztrófavédelmi felügyelőség és az Unifarm állami vállalat ellen a koronavírus-járvány idején kezdeményezett közbeszerzések miatt - közölte pénteken az intézmény.

Az ügyészségi feljelentések a számvevőszék tavaly készült egyik jelentésén alapulnak - írta a Hotnews.ro hírportál.

Az egészségügyi minisztérium ellen hivatali visszaélés és hamis iratok felhasználásának vádja miatt tettek feljelentést 2,875 millió lejes károkozás miatt, a katasztrófavédelmi felügyelőségnek összesen 15,20 millió lejes károkozást róttak fel, míg az egészségügyi felszereléseket és gyógyszereket forgalmazó Unifarm állami vállalat esetében 319,807 millió lejes károkozást állapított meg a számvevőszék.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a hatóságok több közvetlen, versenytárgyalás nélküli közbeszerzést bonyolítottak le a rendkívüli helyzetre való tekintettel, hiszen sürgősen be kellett szerezniük orvosi védőfelszereléseket a koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében. Ezeket vette górcső alá a számvevőszék.

Tavaly júniusban a korrupcióellenes ügyészség már közölte, hogy vád alá helyezte az Unifarm vállalat vezérigazgatóját, Eugen Adrian Ionelt, aki ellen a vádhatóság saját hatáskörben kezdeményezett eljárást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A vádhatóság akkori közleménye szerint a vezérigazgató 760 000 euró kenőpénzt követelt magának cserében azért, hogy egy egészségügyi védőfelszereléseket forgalmazó céggel szerződést kössön az állami vállalat.

(A címlapfotó illusztráció | Forrás: Kolozs megyei RMDSZ)

Kapcsolódók

Kimaradt?