Turisztikai iskola nyílik a kézdivásárhelyi egykori minorita rendházban

Nyílt napot és tanévzáró ünnepséget tartottak a kézdivásárhelyi megújuló kantai minorita rendházban szombaton. Az esemény délelőtt 11 órától szentmisével kezdődött a Kézdivásárhely-Kantai Szentháromság Római Katolikus templomban. Artur Prenkiewicz OFMConv lengyel származású minorita szerzetes főcelebrásával, Böjte Csaba ferences szerzetes és Farkas Alajos segédletével zajlott a szentmise, a szentbeszédet Böjte Csaba mondta.

Artur Prenkiewicz OFMConv lengyel származású minorita szerzetes főcelebrásával | Fotó: Bartos Lóránt

A ferences testvér közösségi oldalán az esemény előtt a következőket írta: „ma Kézdivásárhelyen, a hajdani ferences, Minorita kolostor melletti Szentháromságról elnevezett templomban mutatjuk be az áldozatot! Nagy nap ez, hisz nagyvonalakban elkészült Háromszék egyik legrégebbi egyházi iskolájának rehabilitációja. Az elkezdett munkáért Isten színe előtt hálát adunk, és a további szervező munkához szeretnénk a jó Isten áldását kérni!”

A szentmise végén Böjte atya jelképesen átvette az épület kulcsát az építőtől, majd átadta a svájci Dirk Wallenburg-nak, aki az elkövetkezendőkben vendéglátó főiskolát alapít az épületben. A minorita rendházban rangos turisztikai iskola fog megtelepedni, ahol magas szintű szakképzéseket tartanak majd.

Szeptemberben már a megújult épületben várják a diákokat | A szerző felvétele

A résztvevők soraiban helyet foglaltak a helyi és országos politikum kepviselői, valamint Vincze Loránt EP-képviselő is. Fejér László Ödön szenátor köszöntötte a Déva Szent Ferenc Alapítvány jelen lévő neveltjeit, majd elmondta, hogy nagyon sok mindenkinek adhatnak hálát azért, hogy Kézdivásárhely egyik ékköve lehet a rendház.

Az ünnepség fényét a csíkszeredai Role együttes koncertjével emelte, 13 órától pedig a Bojtorján együttes ajándékkoncertje szerepelt a programban, amit a Vigadó Művelődési Házban tartottak.Jelképesen átadják az épület kulcsát | Fotó: Bartos Lóránt

A nyílt nap apropóján az érdeklődők megtekintették a rendház épületét, amelynek hivatalos avatóünnepségét augusztusban, egy nagyobb esemény megszervezésével tartják, a jelenlegi elképzelés szerint a Varga Mihály által készített Nagy Mózes-mellszobor avatóünnepségét is ekkorra időzítik.

Tavaly szeptemberben tartották az első nyílt napot az impozáns épületben, az akkor még felújítás alatt álló rendházban a program helyszíni látogatással, sétával indult, ahol az érdeklődők megtekinthették a nagymértékű változást, ami az elmúlt időszak alapos munkájának gyümölcse. A minorita rendházat a magyar állam, Kovászna Megye Tanácsa, a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatal, valamint a helyi politikum közbenjárásának köszönhetően újítják meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?