Védekezésbe kezdett a szaktárca a diákok szakiskolába való besorolását előíró rendelet miatt

Az 5-ösnél kisebb felvételijegyet elért tanulókat a szakiskolai helyekre irányító miniszteri rendelet lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy kitanuljanak egy szakmát, és nem fosztja meg őket attól a lehetőségtől, hogy később leérettségizzenek - nyomatékosítja péntek esti közleményében az oktatási minisztérium.

A szaktárca azt követően adta ki a közleményt, hogy korábban az államelnöki hivatal élesen bírálta a rendeletet, amely kimondja, hogy jövő évtől csak azok a tanulók vehetnek részt a líceumi helyekért folyó versenyben, akiknek a felvételijegye legalább 5-ös, a többiek szakiskolába jelentkezhetnek. A minisztérium illetékesei leszögezik, az intézkedés lényege pluszesélyt adni a tanulóknak arra, hogy kitanuljanak egy szakmát, ugyanakkor nem fosztja meg őket attól a lehetőségtől, hogy később - készségeik alakulásának függvényében - az elméleti oktatásban is részt vegyenek és érettségi diplomát szerezzenek.

A kommünikében hangsúlyozzák, a tárca összesített adatai szerint az 5-ösnél kisebb felvételijeggyel líceumba jutott tanulók nagyon kis arányban kapnak átmenőjegyet az érettségin, így nagyon nehéz elhelyezkedniük a munkaerőpiacon vagy folytatniuk tanulmányukat.

Azokkal a pedagógusokkal kapcsolatban, akik 5-ösnél kisebb jegyet kaptak az idei tanári vizsgán, a közlemény leszögezi, ők nem jutottak álláshoz. Hozzáteszik, ezek a tanárok részt vehetnek ugyan a tanfelügyelőségek által a betöltetlenül maradt, helyettesítő tanári posztokra kiírt vizsgán, ahhoz azonban, hogy elfoglaljanak egy ilyen állást, legalább 5-ös jegyet kell kapniuk a vizsgán.

"Felhívást intézünk a politikai osztályhoz, hogy ne használja kampánycélokra a tanulók jövője szempontjából oly fontos intézkedéseket. Reméljük ugyanakkor, hogy a miniszteri rendeletet bíráló politikusok célja nem a középszerűség és az iskolai teljesítmény hiányának bátorítása, és ezúttal is - mint minden alkalommal - nyitottak vagyunk a realista és építő jellegű javaslatokra" - fogalmaznak a szaktárca képviselői.

Az államelnöki hivatal korábban kiadott közleményében többek között azt rótta fel, hogy a szóban forgó miniszteri rendelet szegregál, nincs tekintettel a tanulók egyéniségére. "Az intézkedés figyelmen kívül hagyja, hogy az országos képességfelmérő vizsga nem egy alkalmassági teszt, nem tükrözi a gyerekek sajátos készségeit, sem azt, hogy a tanulók milyen pálya felé irányulnának később" - fogalmazott, hozzátéve, a kormány "krónikus reformbetegségben" szenved, így próbálja szőnyeg alá söpörni az országos vizsgákon való alacsony átmenési arány jelentette problémát.

A Hivatalos Közlönyben csütörtökön megjelent rendelet értelmében a 2020-2021-es tanévben csak azok a nyolcadikot végzett diákok tanulhatnak tovább líceumi osztályban, akik részt vettek a képességfelmérő vizsgán, és a felvételijegyük legalább 5-ös. 

Kapcsolódók

Kimaradt?