Tömegverekedés Petén rendőrök és romák között: azt is megverték, aki ott sem volt

Három személy a hét elején előzetes letartóztatása került, miután húsvétvasárnap egymásnak estek a rendőrök és a romák a Szatmár megyei Petén. A helybéliek elmondása szerint rendőri túlkapás áldozatai voltak, ugyanis gyermekeket, asszonyokat és időseket egyaránt megvertek, olyanokat is, akik jelen sem voltak a konfliktusnál.

Bejárta a Szatmár megyei sajtót a hír, miszerint a Pusztadaróc községhez tartozó Pete romatelepén tettlegességig fajult vasárnap egy konfliktus a rendőrség és a helyi romák között. A hatóság erélyesen lépett fel az agresszív magatartás miatt, ugyanakkor súlyos vád fogalmazódott meg a bevetésen részvevő készenléti rendőrök ellen.

Ahogy az ügyészség látja az esetet

A szatmárnémeti bírósági ügyészség hétfői közleménye arról tudósított, hogy megkezdődött a hivatalos eljárás azok ellen, akik előző nap megtámadtak és megsebesítettek több rendőrt a petei romatelepen lezajlott bevetés közben. A történet úgy kezdődött, hogy egy családi perpatvar rendezéséhez kihívták a rendőrséget. A járőrszolgálatot teljesítő körzeti megbízott – látva az elfajuló konfliktust – utólag erősítést kért. Ekkor küldték ki a helyszínre a készenléti rendőrségnek, a csendőrségnek, valamint a megyei rendőrségnek egy-egy csapatát.

Bevetésen a rendőrség a Szatmár megyei Petén | Fotó: presasm.ro

Az ügyészségi közlemény szerint, amikor a romatelepen élők „látták a megérkező erősítést, többen agresszívan kezdtek viselkedni, kövekkel és botokkal dobálták meg a rendvédelmieket, és fenyegették őket egy láncfűrésszel”. Az incidens tettlegességig fajult, a verekedés következtében három közrendőr és a készenléti csoport egy tagja megsebesült. A sérüléseket okozó elkövetőket még aznap éjszaka őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

Az érem másik oldala

A helybéliek azonban a hivatalos állásponttól eltérően emlékeznek a történtekre. Godzsa Zsolt, a Szatmár megyei önkormányzat romaügyi referense, aki jól ismeri a petei közösséget, hétfőn a helyszínen tájékozódott és meghallgatta az érintetteket. Az információi alapján teljesen más kép rajzolódik ki az incidensről, mint ami a sajtóban megjelent, a lapok ugyanis úgy állították be a petei roma közösséget, mintha tagjai mindannyian agresszív rendőrbántalmazók volnának.

Godzsa Zsolt elmondta, Szatmár megyében egyáltalán nem jellemzőek az olyan esetek, amikor roma közösségek kerülnek szembe a rendvédelmi erőkkel. Legutóbb tavaly volt egy hasonló incidens Szilágypérben, de „ott helyben meg tudták oldani az ügyet és nem történt probléma”.

Godzsa Zsolt (bal oldalon) a petei romatelepen hétfőn | Fotók: Godzsa Zsolt

A romareferens szerint a petei eset mediatizálása rendkívül egyoldalú és káros volt, a sajtóbeszámolókban is „az okozatról írtak, de az okról nem”, senki sem kérdezte meg a helyieket vagy a képviselőiket, hogy mi történt valójában, mi váltotta ki azt a bizonyos támadást a romák részéről.

„Ha jól kivizsgálnák az esetet, vagy ha volna legalább egy hangfelvétel, akkor kiderülne, hogy mindez a romák részéről úgymond önvédelem volt. Nem tudom én sem bebizonyítani, a rendőrség szava kerül szembe a helybéli romákéval, de ha be tudnánk bizonyítani, akkor tényleg beszélhetnénk arról, hogy önvédelem volt” – jelentette ki Godzsa Zsolt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Az egész onnan indult ki, hogy a helyi rendőr segítséget kért, és hívta a maszkosokat, mert fenyegetve érezte magát. Azt sem tudjuk, hogy miért, mert nem támadták, nem fenyegették, hanem körbevették, hangosan beszéltek, mindenki egyszerre, amitől az egész érthetetlenné vált” – magyarázta a referens. Hozzátette, a rendőr „nem most került oda és tudja, hogy milyenek a cigányok, és ez náluk természetes, hogy ha megjelenik egy hatósági személy, mindenki kicsődül, és akarja hallani, látni, hogy mi történt”.

„A maszkosok nem kérdeztek, csak cselekedtek”

Amikor az erősítés megérkezett, és a „maszkosok” kiszálltak az autóból, nem kérdeztek semmit, csak cselekedtek, állítja Godzsa Zsolt a helyiek elmondása alapján. „Megütöttek egy édesanyát, akinek az ölében ott volt a kétéves kislánya. A családfő ezt látva megütötte a rendőrt. Mindkét részről érkezett segítség, a rendőrök és a családfő részéről is. Utóbbi támogatói közül hárman most előzetes letartóztatásban vannak” – számolt be a referens.

Hangsúlyozta, nem azt kifogásolja, hogy a hatóságok felléptek a támadóik ellen, azt tartja elfogadhatatlannak, ami ez után történt: a rendőrök gyerekeket, nőket, időseket ütlegeltek. Azokat is bántalmazták, akik a házukban tartózkodtak. "Rájuk rúgták az ajtót, és könnygázt fújtak be. Nem is gázsprayt használtak, hanem palackot. Még egy héthónapos gyerek is kapott ebből. Vannak fényképek, amiken jól látszik, hogy mennyire megverték őket, kiskorúakat” – részletezte Godzsa Zsolt.

„Olyan is van, akinek semmi, de semmi köze nem volt az egészhez. Egy idősebb férfi, aki a lányát látogatta meg, mivel húsvétvasárnap volt, amiért arra járt, és nem tudta kikerülni őket, mert nem volt hogyan, megverték” – mondta el a megyei önkormányzat romareferense a Maszolnak. Ugyanakkor tudatta, tárgyalni fognak a megyei rendőrfőkapitánnyal az ügyről. „Sajnos nem tudjuk már meg nem történtnek tekinteni a dolgot, de azon leszünk, hogy találjunk megoldásta arra, ilyen többé ne forduljon elő” – jelentette ki Godzsa Zsolt.

Kapcsolódók

Kimaradt?