Több mint ezer székelyföldi ügyfelét lopta meg az önsegélyező pénztár sikkasztó vezetője

A napokban robbant a hír, hogy több házkutatást tartott a rendőrség Hargita, Kovászna és Maros megyében egy önsegélyező pénztárnál elkövetett sikkasztás miatt. Az ügy azonban már évek óta tart, több mint ezren veszítették el megtakarításaikat idős napjaikra, gyermekeik megsegítésére félretett pénzüket.

A Hargita megyei törvényszék mellett működő ügyészség szóvivője a Maszol megkeresésére elmondta, az ügy folyamatban van, egyelőre sem elkeseríteni, sem biztatni nem tudja a kárvallottakat, minden azon múlik, hogy lesz-e, amiből a kárt megtéríteni. Antal Lóránt, az RMDSZ szenátora is foglalkozott az elmúlt évek során az üggyel, jogi tanácsadással, eligazítással segített a pórul járt embereknek. A Maszolnak elmondta, örvendetes, hogy elindult a folyamat, hiszen ez egy nagy horderejű ügy, több mint ezer ügyfelet megloptak. Hozzátette, a nyomozó hatóságok kell a vagyonelemeket beazonosítsák, lefoglalják, majd abból lehet kártalanítani az áldozatokat.

Remény és lemondás között

Több kárvallott is megkereste a Maszolt a panaszával, a házkutatások hírére újra felcsillant bennük a remény, hogy legalább a pénzük egy részét visszakaphatják. Vannak közöttük, akik idős napjaikra gyűjtögettek, mások a gyerekeiknek akartak segíteni az elindulásban. A megtakarításaikat azonban már több éve hiába próbálják visszaszerezni.Illusztrációk: PexelsA „Remény” önsegélyező pénztár 2003-ban alakult, és 2019-ig zavartalanul működött, az ügyfelek megelégedésére, idézték fel. Nagyobb kamatot ígért, és utalt, mint a bankok, sokan kedvező feltételek mellett kölcsönt vettek fel onnan. Az első aggasztó jelek 2019-ben mutatkoztak, akkor az ügyfelek már nem kapták meg a kamatot. Amikor érdeklődtek, nyugtatták őket, aztán bekövetkezett a pandémia, és az addig évente sorra kerülő találkozók, beszámolók is elmaradtak. De azontúl kamatot sem kaptak. Két évvel később egyre többen kezdték visszakérni a tőkéjüket, de nem jártak sikerrel. Az önsegélyező pénztár igazgatójától csak ígéreteket kaptak, sőt új szerződéseket is kötöttek, hogy átütemezve, részletekben visszafizeti a letéteket. Erre azonban soha nem került sor. A kárvallottak felvették egymással a kapcsolatot, próbáltak közösen érvényt szerezni az igazuknak. Akkorra már azt választ kapták, nincs pénz. „A saját édesanyámnak sem tudnék még két lejt sem adni” – mondta az igazgató.

Végül elindult a csődeljárás, a törvényszékre került az ügy, az egykori ügyfelek ügyvédhez folyamodtak. Félévente kapnak egy-egy tájékoztatást, hogy éppen hol tart az eljárás, de konkrét előrelépés nem történt. Ezért is örültek meg, amikor olvasták a Hargita megyei rendőrség közleményét, hogy az ügyben házkutatásokat tartottak, a gyanúsítottat bekísérték kihallgatásra, mondták a kárvallottak. Tudomásuk szerint, az önsegélyező pénztárnak Kézdivásárhelyen, Segesváron, Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson és Korondon is volt fiókja.

Túl nagy összegek vesztek el, hogy végleg beletörődjünk, mondta az egyik kárvallott. Más attól tart, hogy egészsége is rámegy, hiszen évek óta gyötrődik amiatt, hogy elveszett a megtakarítása. A remény és a lemondás között vergődnek, attól tartanak, feleslegesen költenek jogi képviseletre, végül nem lesz pénz, amiből megtérítsék a kárukat. Hangsúlyozták, jóhiszeműen tették be pénzüket az önsegélyező pénztárba, reménykednek, legalább egy részét visszakapják. „Attól tartunk, csóré verébről nem lehet tollat leszedni” – mondta az egyik kárvallott elkeseredve.

Egyelőre nem tudnak biztatni, elkeseríteni sem akarnak

A Hargita megyei rendőrség közölte, egy 67 éves férfit bekísértek kihallgatásra. A tájékoztatás szerint büntetőjogi kivizsgálás folyik hűtlen kezelés, sikkasztás, csalás, hivatalos okiratok meghamisítása és a hamis okiratok felhasználása, illetve bűnszervezet létrehozása miatt. A kivizsgálás keretében a héten 17 házkutatást tartottak, ebből 14-et Hargita, kettőt Kovászna és egyet Maros megyében, önsegélyező pénztáraknál, cégeknél és magánszemélyeknél. Az ügyészek gyanúja szerint 2019 és 2022 között egy önsegélyező pénztár működtetői különböző összegeket tulajdonítottak el az intézmény vagyonából. A keletkezett kár több mint 15 800 000 lej. A rendőrség adathordozókat és könyvelési dokumentumokat foglalt le.

Dan Gîlcescu, a Hargita megyei törvényszék mellett működő ügyészség szóvivője kifejtette, a folyamatban levő ügyről nem tud részleteket közölni, ám arra biztatja a kárvallottakat, hogy kövessék azt figyelemmel, ha kérést tesznek le, személyesen is tanulmányozhatják az ügyiratot. „Megértem az emberek elkeseredését, de sem elkeseríteni, sem biztatni nem tudom őket az ügy ebben a szakaszában” – szögezte le az ügyész.

Az önsegélyező pénztár nem banki pénzügyi intézmény, a társult tagok támogatására, pénzügyi megsegítésére szervezik. Az alapelvek szerint, a többi önkéntes pénztárhoz hasonlóan az egyéni öngondoskodást igyekszik erősíteni. A a tagok egyrészt saját számlán, másrészt közösségi számlán is gyűjthetnek pénzt. A pénztárnak be kell fektetnie a pénzét és az elért hozamot szétosztja a tagok között azok számlán lévő összegei alapján. Az önsegélyező pénztárnak elméletben van egy közösségi szerepe is, támogathatja a rászorulókat.

Világszerte működnek hasonló intézmények, a hitelszövetkezeteket tömörítő világszervezet a WOCCU 118 országban 87 914 szervezetet képvisel, amelyek a világon több mint 393 millió ügyfelet szolgálnak ki. A Romániai Önsegélyző Pénztárak Szövetsége, a FEDCAR 2004-ben jött létre, a társult önsegélyező pénztárak több százezer taggal és több mint százmillió eurós vagyonnal rendelkeznek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?