Több mint 5500 külföldi kért menedékjogot az első félévben Romániában

A menedékkérők elsöprő többsége ázsiai országokból érkezett, míg tavaly az ukránok voltak legtöbben.

Romániától 5765 külföldi állampolgár kért menedékjogot az első fél évben, közölte csütörtökön a román bevándorlási hivatal (IGI). A legtöbben, 2099-en Bangladesből érkeztek, őket az indiaiak (1486), a szíriaiak (880), a pakisztániak (752) és a nepáliak (399) követik a menedékkérők sorában.Menedékkérők egy csoportja | Fotó: Facebook/IGI

Tavaly 12 368 külföldi állampolgár kért menedékjogot Romániától, több mint egyharmaduk ukrán állampolgár volt.

Az IGI csütörtöki közleménye szerint az első hat hónapban 34 467 átmeneti védelemben részesített külföldinek megadták, vagy meghosszabbították a tartózkodási engedélyét. A menedékjog iránti kérelmet bármely külföldi állampolgár benyújthatja, aki Románia területén vagy valamelyik határátkelőhelyén tartózkodik. Egy személy attól a pillanattól kezdve minősül menedékkérőnek, amikor írásban vagy szóban jelzi az illetékes hatóságoknak, hogy a román állam védelmét kéri.

Az IGI egy korábbi közleménye szerint idén az első öt hónapban 525 külföldi állampolgárt vettek őrizetbe a bevándorlási hivatal Arad megyei, illetve az Otopeni városában működő zárt befogadó központjában, hogy utóbb kitoloncolják őket az országból. Közülük is a legtöbben - több mint kétszázan - bangladesiek voltak. Őrizetbe vételük leggyakoribb oka a határsértés vagy a tiltott határátlépési kísérlet volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?