Bár tilos, csak gyújtogatnak: több mint 50 hektár tarló égett le egyetlen nap alatt Hargita megyében

Továbbra is szigorúan tilos a tarlóégetés és a hatóságok szigorúan büntetik azokat a gazdákat, akik felégetik földjeiket, ennek ellenére több mint 50 hektár tarló égett le csütörtökön Balánbánya, Gyergyóholló és Csíkszereda térségében – tájékoztatott a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

A balánbányai és a gyergyóhollói tűz eloltásában a katonai tűzoltók mellett a csíkszentdomokosi, borszéki és a gyergyóhollói önkéntes tűzoltó alakulatok is részt vettek.

Fotó: Borsi Balázs

Csíkszeredában, Csiba térségében két hektáron égett az aljnövényzet, a lángok egy lakókocsit is elértek.

Az ISU adatai szerint márciusban Hargita megyében 192 tarlótüzet jegyeztek, összesen mintegy 2100 hektár mezőgazdasági területen. A lángok 22 esetben gazdaságokban is kárt tettek és közel hat hektár erdős területre is kiterjedtek.

Mint arról a Maszolon beszámoltunk, elképesztő méreteket öltött a száraz növényzetek meggyújtása a mezőgazdasági területeken Hargita megyében. A Maszol érdeklődésére Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) igazgatója korábban elmondta: „Nem tudjuk, hogy mi az oka. Ekkora mértékű az utóbbi időben nem volt” – szögezte le a szakember. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség megvonta a finanszírozást azoktól, akik felégették földjeiket.

Hargita megyében március végére már több mint 250 gazda veszítette el az agrártámogatást tarlóégetés miatt. A probléma nagyságáról a szakember elmondta: az elmúlt években általában 80–100 hasonló esetet jelentettek be, míg idén csak egy hét alatt több mint 100 alkalommal észleltek gyújtogatást a mezőgazdasági területeken a hatóságok. Az igazgató kiemelte: 20 alkalmazottjuk folyamatosan terepen van, felmérik a területeket. Elsősorban azokat a részeket ellenőrzik, amelyeket jelentettek az említett hatóságok. „Azt a területet, ahol tűzgyújtás nyomait, hamut találunk, felmérjük és a gazdák száz százalékban elveszítik a támogatást. Létezik erre eljárási rend, nem a mi feladatunk, hogy a gazdát személyesen felkeressük. Mi elővesszük a kérését és a támogatást megszüntetjük” – emelte ki Haschi András.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?