Lángol a határ a tarlóégetések miatt Csíkszereda közelében

Valószínűleg a felelőtlen tarlóégetések miatt kapott lángra a határ több helyen Csíkszereda környékén. A tűz egészen a város közvetlen közelébe is elterjedt. Az oltás folyamatát nehezíti, hogy a tűzoltóautók nehezen tudják megközelíteni az érintett területeket.

Apokaliptikus képek terjedtek el a csíkszeredai Facebook-csoportokban. Több felhasználó beszámolt a város környékén fellobbanó lángokról, amelyek több területet is érintenek a megyeszékhely határában. A várost sűrű füst és erős bűz borította be szombaton estére.

A Civil Csíkszereda Facebook-csoportban az alábbi leírást olvashattuk egy olvasótól: „A Hargitáról befele, már a nagy kanyar után, bal kéz felől, Csicsó fele megpillantottam két ilyen égő területet, majd még egyet, a városhatár és az Olt között, jobb oldalt, az út mellett és beljebb is égett az avar, bozótos. Gondolom nem magától gyúlt be. Persze sűrű füst és borzalmas bűz!”

Mások arról számolnak be, hogy a város Szúnyog negyedi részén, az ottani áruházak közvetlen közelében is lángol a határ. Helyszíni beszámolók szerint a tűzoltók munkáját nagyban hátráltatja, hogy egyszerűen nem tudják megközelíteni a tüzet és elkezdeni az oltást. A felvételek tanulsága szerint a város déli kijárata felé, Csíkszereda zsögödi részén is felcsaptak a lángok.

Mint arról korábban beszámoltunk, a héten a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) operatív részlegei több tűz esetében is beavatkoztak, amikor száraz, bozótossal fedett területek kaptak lángra. Gyimesközéplokon húsz hektáron csaptak fel a lángok.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a tarlóégetésre vonatkozó szabályozás szerint a gazdák kötelesek engedélyt kérni a területüket felügyelő környezetvédelmi szervektől, és minden esetben értesíteniük kell a katasztrófaelhárító egységeket is. Kivételt képeznek az engedély kiváltása alól a polgári háztartások. A szabályok áthágásáért 1 000-2 500 lej közötti pénzbírság róható ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?