Több mint 250 lapterjesztőjétől válik meg a Príma Press

Több mint 300 Hargita megyei alkalmazott veszíti el az állását a következő időszakban, legtöbbjüket egy lapterjesztő vállalattól bocsátják el – közölte hétfőn a megyei munkaerő-foglalkoztatási és -elhelyezési ügynökség (AJOFM).

Az újságnyomtatás megszűnésével a kiegészítő szakmák is „kihalnak” | Illusztráció: PixabayAz intézmény munkaerőpiac-elemzési osztályának vezetője, Janó Edit az Agerpresnek elmondta, hogy a lapterjesztő cég 251 alkalmazottjától válik meg 2023. január elsejétől. Nagyarányú leépítések lesznek egy bútoripari vállalatnál is, amely 63 alkalmazottját bocsátja el.

Janó Edit elmondta, hogy az elbocsátott alkalmazottakat segítik az álláskeresésben, s egy részük munkanélküli-segélyben részesül. Közölte azt is, hogy eddig nem érkeztek bejelentések tömeges leépítésekről az olyan időjárásfüggő ágazatokból, mint az építőipar vagy a mezőgazdaság.

Az ügynökség október végén 5017 állástalan személyt tartott nyilván Hargita megyében, ez 4,23 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.

A székelyudvarhelyi bejegyzésű Príma Press Kft. közel három hete jelentette be, hogy december 30-tól felfüggeszti nyomtatott lapjai – a Krónika, a Székelyhon, a Székely Hírmondó, a Heti Hirdető és a Nőileg – megjelenését (csak az interneten lesznek elérhetők a kiadványok), s ezzel egy időben az egész Székelyföldet lefedő lapterjesztő-hálózatát is felszámolja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?