Megszűnik a Szatmári Friss Újság

A Maszol értesülései szerint ma, augusztus 30-án készül el a Szatmári Friss Újság utolsó nyomtatott lapszáma, amit holnap vehetnek kézbe a Szatmár megyei olvasók. A szerkesztők ebben közlik majd, hogy a lapot megjelentető kiadó döntése értelmében szeptember 1-jétől felfüggesztik Szatmár megye egyetlen magyar napilapjának nyomtatását, a csapat pedig online hírportálként működteti tovább az újság internetes oldalát. 

Információink szerint a nyomtatott lap kiadásának legfőképp anyagi okai vannak. A megnövekedett előállítási és terjesztési költségek miatt döntött úgy a kiadó, hogy felhagy a napilap kinyomtatásával. A hírt már közölték a szerkesztőség munkatársaival, sőt vannak, akiket már a munkaszerződésük felbontásáról is értesítettek.

Illusztráció

Elsőként a teljes terjesztési hálózatot számolják fel szeptember első napjától, de megkapták a munkaszerződésük felbontásáról szóló értesítést a tördelőszerkesztők, illetve az olvasószerkesztő is. Az még mindig nem világos a munkatársak számára, illetve a kiadó számára sem, hogy hányan folytatják a munkát a szerkesztőségben, melynek így az volna a feladata, hogy a Szatmári Friss Újság internetes oldalát vigyék tovább online hírportálként. A Maszol belső forrásokból megtudta, egyelőre az sem dőlt még el, miképpen állnak át a napilapozásból internetes hírportál üzemeltetésére, ugyanis ez is számos szervezési és technikai változtatást igényel.

Szerkesztőségi forrásunktól megtudtuk, a lap kinyomtatása akkor került veszélybe, amikor kiderült, hogy bezárják azt a debreceni nyomdát, ahol a lapot nyomtatták, és új lehetőség után kellett nézniük. Úgy tűnt, találtak is megoldást, de csak drágábban, mint amennyiért korábban sikerült papírra vetni a tartalmat. Ennek ellenére a munkatársak arra vártak, hogy a kiadó jelezze, mikor váltanak nyomdát, ehhez képest hétfőn reggel azt közölték velük, hogy a kiadó anyagi okokra hivatkozva megszüntetni a lap nyomtatott változatának előállítását.

A Szatmári Friss Újság 1990 januárjától jelenik meg folyamatosan, 2004-ben az osztrák Inform Media Kft. vásárolta meg. 2012-ben az Inform Mediától egy helyi vállalkozó cége, a Trade Holding vette át, majd 2020 legelején Turos Loránd RMDSZ-es szenátor vállalkozása, a Friss Press Kft. vásárolta meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?