Nem falunapra, közösségi ünnepre készülnek Kaplonyban

Sztárfellépő nélküli közösségi ünnepre készülnek a Szatmár megyei Kaplonyban. Megyeri Tamás Róbert polgármester elmondása szerint nem is csak a spórolás a cél, hanem meglátása szerint lassan át kell alakuljon a sztárfellépőkre épülő rendezvénykínálat. Úgy érvel, hogy a települések egymással egyeztetve kellene kínáljanak rendezvényeket, és közösen, kisrégiós szinten nagyobb fesztiválokat.

Nyárbúcsúztató Szép Nap elnevezéssel, immár a második alkalommal szerveznek Kaplonyban falurendezvényt. Amiképpen az előző alkalommal, most sem hívtak meg fellépő sztárvendéget. Megyeri Tamás Róbert polgármester szerint ennek egyszerű oka van: „A legegyszerűbb válasz az lenne, hogy üres a kassza. De ez így nem igaz, bár a költségvetés kiegészítésére nekünk is szükségünk van, mint ahogy – feltételezem – minden erdélyi, partiumi településnek. Egy falunapi rendezvény esetében a költségek nagyobbik hányada a fellépőkkel kapcsolatos kiadás. Az ő tiszteletdíjuk, a megfelelő színpad, hangosítás, világosítás stb. Összességében ezek a kiadások óriásiakká növekedhetnek.”

Elmondta, korábban Kaplonyban is voltak ilyen rendezvények, elég a tizenegynéhány alkalmat megérő Lápfesztiválra gondolni. Ezek a rendezvények valóban több ezer embert ide csábítottak, tartalmas kikapcsolódási lehetőséget biztosítottak, mégpedig valóban neves előadók révén, emlékezett vissza. „A másik út az, hogy egész egyszerűen kizárólag helyiekre alapozó rendezvényeket szervezünk, méghozzá neves fellépők nélkül. Ez sokkal olcsóbb. Ellenben persze járulékos hatás, hogy kevesebben jönnek máshonnan. Azaz Kaplony esetében maradva, míg egy Lápfesztiválon több ezer ember volt jelen, a tavalyi nyárbúcsúztatón talán ha ezernél többen. Viszont túlnyomó többségük helybéli volt, és nekünk az a célunk, hogy elsősorban a helyieket »szolgáljuk ki«” – tette hozzá a községi vezető.

Kérdésünkre, hogy helyi szinten tehát ugyanolyan „hatékony” tud lenni egy ilyen, kisebb költségvetésű rendezvény is, mint egy nagyobb, a válasz határozott „nem” volt. Megyeri Tamás Róbert szerint „a szerencsés az lenne, ha több település, akár kistérségi egyeztetés során megegyezne abban, hogy közösen szervezzenek egy nagyobb rendezvényt, amelyen a legnevesebb, nagy költségvetési hozzájárulást igénylő együttesek számára biztosítanának fellépési lehetőséget. Ezen rendezvényeket pedig kísérhetné egy-egy helyi, leginkább a helybélieknek szóló esemény.” Meglátása szerint egy nagyobb fesztivál korosztályokra, ízlésekre bontva is megszervezhető, ellenben egy kisebb helyi közösség esetében meg kell szólítaniuk az idős nénit, az operett- vagy akár a mulatóst kedvelő polgárt, sőt a fiatalokhoz szólni kell, ez pedig mindenképpen több előadó meghívását igényli.

A kaplonyi polgármester ugyanakkor nem tud arról, hogy zajlanának ilyen kistérségi egyeztetések. „Inkább azt a jelenséget vélem felfedezni, hogy egymás melletti települések mintegy rivalizálnak azon, hogy ki kit tud meghívni. De mondom: igazság szerint az egész lakosság zenei ízlését a legjobb szándék, és költségvetés mellett sem tudja kielégíteni. Egész egyszerűen faluhelyen nem lehet többnapos rendezvénykínálattal előrukkolni. Még pontosabban fogalmazva, nem indokolt erre törekedni” – állítha határozottan Megyeri.

A szombatra meghirdetett Nyárbúcsúztató Szép Nap alkalmával valószínűleg tucatnyinál is több csapat vesz majd részt a bográcsosfőző-versenyen. A részvevőket díjazzák, ebben az évben is szép emléktárgyakkal gazdagodnak a legeslegjobbak. Napközben számos szórakoztató- és gyermekprogramot szerveznek, lesz ugrálóvár és ügyességi játékok a kicsiknek, de akár íjászkodni is lehet majd. Az ifjaknak egyebek mellett focibajnokságot, kötélhúzást terveznek, de számítani lehet teqbal-bajnokságra is.

„Ez nem falunap, nem fesztivál. Mindössze csak egy közösségi rendezvény. A cél, hogy Kaplony község lakosai kötetlen formában tölthessenek egymással egy kellemes szombat délutánt, estét” – foglalta össze Megyeri Tamás Róbert, akinek csak kérése van minden helybélihez: érezze jól magát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?