Tisztázták a hulladékkérdést Marosvásárhelyen: szemétdíj helyett köztisztasági különadó

A polgármester gazdasági tanácsadója, Ionela Ciotlăuș öntött tiszta vizet a szemétkérdés poharába Marosvásárhelyen, miután kisebb népharag lett úrrá a városon a köztisztasági különadó bevezetése miatt.

Ezzel kapcsolatban ugyanis – a városvezetés rossz kommunikációja miatt – a közösségi médiában több volt a találgatás és a félretájékoztatás, mint a hiteles információ.

Köztisztasági különadó lett a szemétdíjból

A helyi önkormányzat tavaly decemberben határozatot fogadott el arról, hogy a szemétdíjat, amelyet mostantól köztisztasági különadónak neveznek, a helyi adókkal és illetékekkel együtt kell befizetniük a marosvásárhelyieknek. Ez azt jelenti, hogy mostantól nem havonta gyűjtik be az illetéket, hanem legtöbb két részletben. A havi 11 lej 87 banis köztisztasági adót az ingatlanokban élők számának függvényében számolják ki. Ami azt jelenti, hogy egy négytagú család esetében az éves fizetendő összeg 569 lej 76 bani.

Minden marosvásárhelyi lakástulajdonosnak március végéig egy saját felelősségére kitöltött nyilatkozatban kell értesítenie az önkormányzatot arról, hogy hány személy él a háztartásban. A nyilatkozat letölthető a hivatal honapjáról, a járványügyi korlátozások miatt elektronikus formában a declaratii.salubrizare@tirgumures.ro email címre is elküldhető, a nyilatkozatokat azonban összevetik a rendőrségi nyilvántartásokkal. Aki ezt elmulasztja megtenni, esetében automatikusan három személyre számolják a köztisztasági különadót.

A híresztelésekkel ellentétben nem beszélhetünk jelentős mértékű áremelésről, a tavalyi díj havi 10 lej 30 bani volt, az idei adó 11 lej 87 banira módosult. A felháborodást kiváltó változtatás a legtöbb két részletben való befizetésre való kötelezés, illetve az, hogy valamennyi adóköteles épület esetében három személy jelenik meg, akik után fizetni kell.

Temetetlen múlt

A sajtótájékoztatón elhangzott, az önkormányzat számára a közszolgáltatás felmérése során nyilvánvalóvá vált, hogy a város 12 millió lejjel tartozik a hulladékbegyűjtést jelenleg is végző cégnek. Tavaly ugyanis a köztisztasági szolgáltatást a SC Sylevy Salubriserv társasághoz rendelték. Ez a cég azonban nem kapta meg a marosvásárhelyi működési engedélyt, és a szerződést csak egy évre kötötték, sem beruházásokra, sem pedig adóra vonatkozó kitétel nem szerepelt ebben.

Tavaly júniusban az a döntés született, hogy az üzemeltetővel kötött szerződés alapján lemondanak a szabályozott tarifa beszedéséről a háztartási és a nem háztartási fogyasztók esetében, és javasolják az adó megállapítását úgy, hogy azt közvetlenül a városháza gyűjti be.

Marosvásárhelyen még mindig nincs megoldva a hulladék szelektív gyűjtése | Fotó (illusztráció): Kovács Zsolt

A 33369/17.06.2020-as átirat másolatát a volt polgármester személyes tanácsadója, Claudiu Maior írta alá, aki önkormányzati képviselőként most a jelenlegi helyzet legnagyobb bírálója. A régi városvezetés nem vetett ki adót, és a jelenlegi városvezetés szerint azzal, hogy szerződést kötött a SC Sylevy Salubriservvel, felvállalta, hogy a szolgáltatás ellenértéknek kifizetését a helyi költségvetésből fedezi, erre azonban nem különített el összegeket.

Akadozik a szelektív hulladékgyűjtés

Bár a törvény több mint 10 éve előírja, hogy a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése a közigazgatási-területi egységek feladata, a szükséges arányt nem sikerült elérni. Ez 2019-ben 40 százalék lett volna, fokozatosan növekedve pedig 70 százalék 2022-re. Marosvásárhelyen azonban jelenleg még csak elméletben létezik a szelektív hulladékgazdálkodás.

„Ha a döntéseket legalább 5 évvel ezelőtt hozták volna meg, és az önkormányzat vásárolt volna vagy helyesen használta volna fel a Maros Megyei Tanácstól kapott szelektív gyűjtésre való konténereket, akkor ez a kiemelten fontos projekt már elindulhatott volna, és sikerült volna egy tiszta és virágzó város kialakításához szükséges infrastruktúrát biztosítani úgy, hogy a köztisztasági adók ne emelkedjenek, hanem éppen csökkenjenek. A valóság viszont az, hogy az elmúlt 3 évben bírságokat fizettünk a Környezetőrségnek és adókat a Környezetvédelmi Alapnak: a város évente 1 millió lej büntetést kapott a szelektív gyűjtésre vonatkozó jogszabályi előírások be nem tartása miatt” – fogalmaz a polgármesteri hivatal közleménye.

Soós Zoltán polgármester korábban rámutatott: az elmúlt években „a régi városvezetés rendkívül költséges és hatástalan beruházásokat hajtott végre több mint kétmillió euró értékben, föld alatti konténereket vásárolt, amelyek nem alkalmasak a szelektív hulladékgyűjtésre”.

Mint mondta, a városi köztisztaságért felelős cég korábban több mint 18 ezer szeméttárolót és konténert kapott szelektív hulladékgyűjtés céljából. Ezek jelentős része azonban raktáron maradt, mára 85 százalékuk tönkrement, használhatatlanná vált.  A városvezető abban bízik, hogy idén februártól elindulhat a szelektív hulladékgyűjtés a megyeközpontban.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?