banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Tiltakozik a nyugdíjas szervezet a különleges nyugdíjak 20 százalékos emelése ellen

Elégedetlenségüket fejezték ki a nyugdíjas szervezetek képviselői a különleges nyugdíjak emelése miatt, Maros megyében is több mint 100 különleges nyugdíjban részesülő személy érintett.

A nyugdíjas szervezeteket képviselő országos szövetséget meglepte a különleges nyugdíjak (bírák, ügyészek, katonák stb. esetében) 20 százalékos emeléséről szóló döntés, tekintettel arra, hogy több millió nyugdíjas juttatását mindössze tíz százalékkal emelték.

„Erkölcstelennek tartjuk ezt a döntést, ha azt vesszük figyelembe, hogy más nyugdíjkategóriák milyen juttatásokat kapnak”– jelentette ki a Maszolnak Preda Nedelcu, a Romániai Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

Hozzátette, a januári nyugdíjak emelése nem jelentős, nagyon sok esetben a nyugdíj összege nem vagy alig haladja meg az 1500 lejt. Mint fogalmazott, a bírák húsz százalékos nyugdíjemelése felháborító, hiszen nagyon sokan közülük átlagosan akár 18 ezer lejes nyugdíjat is kapnak. Hangsúlyozta, a döntés rendkívül igazságtalan és nem lehet szemet hunyni felette.Fotó: Agerpres

„A Maros Megyei Nyugdíjpénztárnál 137 különleges nyugdíjas személy van nyilvántartva”– tájékoztatta szerkesztőségünket Eugenia Neagoe, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója.

Kifejtette, a Maros megyében jogosult személyek különleges nyugdíjának összege átlagosan bruttó 5000 és 28 000 lej között mozog. A nyugdíjpénztár vezetője ugyanakkor közölte, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár nem kapott semmiféle értesítést arról, hogy mikortól nőnek meg ezek a nyugdíjak.

A különleges nyugdíjak húsz százalékos emeléséről szóló döntésével kapcsolatban a Romániai Nyugdíjasok Országos Szövetsége egyeztetést kért Marius Budăi munkaügyi miniszterrel.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter még hétfőn este azt mondta, a bírák és ügyészek bér-, illetve szolgálati nyugdíjemelése kapcsán, hogy az előző években több törvény született ez ügyben, amelyek nem voltak összhangban egymással, és a bírák peres úton szereztek érvényt a járandóságaik növelésének, amire jogerős ítéletek kötelezik a kormányt. Hozzátette, az ágazati referenciaérték emelése miatt nőttek a fizetések az igazságszolgáltatásban, a különnnyugdíjakat pedig ehhez kell igazítani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?