Tervezet: 10 évre eltiltanák a vezetéstől a kábítószer vagy alkohol hatása alatt volánhoz ülőket

Akár tíz évre eltiltaná a vezetéstől a kábítószer vagy alkohol hatása alatt volánhoz ülőket egy törvénytervezet, amelyet csütörtökön nyújtott be a parlamentbe Robert Cazanciuc szociáldemokrata párti szenátor.

A törvényhozó egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy törvénymódosító javaslata több jogszabályt is érint.

A tervezet egyik előírása szerint 10 évig terjedő időszakra bevonhatják a jogosítványát annak a gépkocsivezetőnek, akit drog vagy alkohol hatása alatti vezetésen érnek.

Illusztráció: Pexels

A törvénymódosító javaslat értelmében szigorúbban büntetnék a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos tevékenységek finanszírozását, elkoboznák a pszichoaktív hatású termékek előállításában használt felszereléseket, valamint a termékek értékesítéséből származó pénzt és javakat.

A tervezet szerint a kiskorúak bevonása a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekbe súlyosbító körülménynek minősül.

A törvényjavaslat azt is előírja, hogy 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők azok a személyek, akik lakásukat vagy más helyiséget rendelkezésre bocsátanak pszichoaktív hatású termékek fogyasztására.

Egy másik előírás szerint a pszichoaktív hatású szerek orvosi rendelvény nélküli alkalmazása vagy kiadása 1-től 5 évig terjedő, a fogyasztásukra való buzdítás pedig három hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A törvénytervezetet a képviselőház vitatja meg először.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?