banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Tavasszal átadják a csíkszeredai buszpályaudvart

A tervezettel ellentétben kissé megcsúszott a csíkszeredai buszpályaudvar munkálatainak az átvétele, ugyanis kisebb-nagyobb simításokat a kivitelező Niliten Construcții Kft.-nek még el kellett végeznie. A városháza által kijelölt átvételi bizottság nemrég elkezdte a folyamatot, ami hamarosan le is zárulhat, utat nyitva a tavaszra ígért átadásnak, amit a térség lakói türelmetlenül várnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a buszpályaudvar elkészültének határideje tavaly ősszel lejárt, majd kétszer is módosították azt. A városháza jogi lépéseket helyezett kilátásba a kivitelező ellen, ami eredményesnek bizonyult, mert a vállalat az eredeti határidő lejártát követően rohamtempóban állt neki megvalósítani a projektet, ami az év végére, apróbb részletektől eltekintve sikerült is.Bicikliket is lehet majd bérelni a pályaudvaron | A szerző felvétele

Az új buszpályaudvar három részből áll. A legnagyobb és legfontosabb a városi tömegközlekedést kiszolgáló rész – hiszen a jelenlegi, a vonatállomással szemben lévő kis pályaudvar oda fog költözni –, emellett helyet adnak a települések közti járatoknak is és lesz egy beállójuk a nemzetközi járatoknak is. A városi buszpályaudvarnak a ki- és bejárata a kenyérház felőli körforgalom irányába lesz, a települések közti buszok a Villanytelep utcából fogják megközelíteni az állomást, és a Brassói úton távoznak, a nemzetközi járatok pedig a Brassói útról, a vasútállomás felől térhetnek be a megállóba, majd a vasúti felüljáró híd irányába indulhatnak tovább.

Bors Béla alpolgármester elmondta: a buszpályaudvaron 9 darab peront alakítottak ki, ezek fémszerkezeteit felállították és burkolták, a fedőlemezeket felhelyezték, érdekességként megemlítve, hogy ezek tömege meghaladta a 102 ezer kilogrammot. Elkészültek az utak, a járófelületek, a szegélyköveket elhelyezték, a víz-, szennyvíz- és villamoshálózatokat az udvaron is kiépítették, az épületben elválasztó falakat hoztak létre, az ajtókat, ablakokat kicserélték, magát az épületet és a tetőteret is szigetelték, új kerítést építettek.

Ezeken kívül modern toalettet építettek, a váróterem épületében új fűtőtesteket, lámpatesteket szereltek fel. Tizennyolc videokamerát helyeztek el, melyek több mint 30 ezer lejbe kerültek. Fotovoltaikus napelemeket is felszereltek, ami közel 200 ezer lejbe került. Jelzőtáblákat is kihelyeztek, zöldövezeteket alakítottak ki, új padokat, szemetes kukát állítottak, és a félszázat is eléri az elplántált új növényzet.

A fenntartható mobilitási terv keretében 2022 májusában írta alá a csíkszeredai városháza a buszpályaudvar felújításáról szóló 11,43 millió lej értékű kivitelezési szerződést a Niliten Construcții Kft.-vel. Az összeget az önkormányzat rendkívüli, tavaly novemberi ülésén egészítette ki 2,5 millió lejjel.

Új színfoltjai a buszpályaudvarnak a bérelhető biciklik. A buszpályaudvar átadását követően huszonegy bringa fog az utazóközönség szolgálatára állni. A biciklikölcsönző felszerelése 30 525  lejbe került. Jelenleg a bicikliket a váróteremben tárolják, hogy ne legyenek kitéve az időjárás viszontagságainak. Hosszabb távon fedett tárolót alakítanak majd ki a számukra.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?