Tánczos: sajnálatos, ahogyan az új uniós erdőstratégiát kidolgozták

A tagállamoknak öt nappal ezelőtt kiküldött új uniós erdőstratégiával kapcsolatban az egyetlen „sajnálatos” dolog az, ahogyan ezt a rendkívül fontos dokumentumot kidolgozták – nyilatkozta szerdán az Agerpres hírügynökségnek Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő kijelentéseire reagált, aki szerint „sajnálatos”, hogy az Európai Bizottság erdőstratégiáját a kormánykoalícióban nem vitatták meg.

„Az egyetlen sajnálatos dolog az üggyel kapcsolatban az, ahogyan ezt a rendkívül fontos és várt stratégiát kidolgozták. Nem véletlen, hogy az Unió legfontosabb államai elégedetlenek. Az új erdőstratégiát csupán öt nappal ezelőtt küldték ki a tagállamoknak, nem volt még idő megbeszélni a koalícióban” – szögezte le Tánczos.

Nyomatékosította, hogy Románia 11 másik uniós állammal együtt aggodalmát fejezte ki a tagállamokkal folytatott párbeszéd és konzultáció hiánya miatt ebben a témában, és a dokumentum egyes rendelkezéseinek tisztázását kérte.

A miniszter úgy vélekedett, Dacian Cioloş tisztában van az uniós stratégiák kidolgozásának menetével, a konzultálások és tárgyalások fontosságával, „bárki másnál jobban tudja a koalícióban, hogy bármely európai stratégiával kapcsolatos dokumentumnak a célokon és célkitűzéseken túlmenően végrehajtási perspektívát is kell nyújtania a tagállamoknak. Az európai erdővédelmi stratégiának biztosítania kell ezt a perspektívát, a finanszírozási rendszerek világos jövőképét és az erdők társadalmi és gazdasági szerepének új elképzelését” – mutatott rá.

Hozzátette, az erdőgazdálkodás rendkívül fontos téma, és a koalícióban is megvitatják egy alapos elemzés után.

Dacian Cioloş EP-képviselő, az USR PLUS társelnöke egy Facebook-bejegyzésben rámutatott, „sajnálatos”, hogy az EB új erdővédelmi stratégiáját a kormánykoalíció nem vitatta meg, pedig Románia számára rendkívül fontos ez a téma.

„Természetesen megfelelő pénzügyi forrásokra is szükség van, de mielőtt csatlakoztunk volna a többi tagállam által kezdeményezett tiltakozáshoz, szerettem volna elolvasni és megvitatni egy tisztességes elemzést arról, hogy ez az európai stratégia milyen előnyökkel és hátrányokkal jár Románia számára” – írta Cioloş bejegyzésében.

Az Európai Bizottság a múlt hét végén fogadta el az európai zöld megállapodás részét képező, 2030-ig tartó időszakra szóló új uniós erdőstratégiát, amely a természetes és őshonos erdők szigorú védelmét, a leromlott állapotú erdők helyreállítását, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítását tűzte ki célul.

(Címlapkép: Tánczos Barna/Facebook)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?