Szilágynagyfalu: felújítják az egykori polgármesteri hivatalt, és oda költöztetik az orvosi rendelőt

Több órás tanácsülés után csütörtök este megszavazták Szilágynagyfalu költségvetését. „Teljesül a helybéliek igénye, RMDSZ javaslatűra 2 500 000 lejt fordítunk iskolaépítésre és 1 500 000 lejt az új orvosi rendelőre. Továbbá a bürgezdi kápolnaépítésre 630 000 lejt különítettünk el” – nyilatkozta az ülést követően Fórizs László RMDSZ-es alpolgármester.

A szilágynagyfalui lakosoknak évtizedek óta két nagy vágyuk van: egy korszerű rendelő, és egy modern kisiskola, ahol a gyermekek megfelelő körülmények között tanulhatnak. Úgy tűnik, mindkettőre megoldás született a februári tanácsülés során.

Arany János mellszobra a település központjában | A szerző felvétele

Kivételes, mondhatni szerencsés helyzetben van Szilágynagyfalu községe, ahol jelenleg két családorvos (orvosházaspár) szolgál, bár a rendszerváltást követően három háziorvosa is volt a településnek. A Bíró házaspár nem csak a több mint 3000 lakosú település betegeiről gondoskodik, hanem a környező falvak pácienseiről is. Sajnos, odaadó munkájukat évtizedek óta kedvezőtlen körülmények között végzik, bár az önkormányzat többször megígérte, hogy megoldja az orvosi rendelő helyzetét, hogy az egészségügyi alkalmazottak a 21. századnak megfelelő körülmények között dolgozhassanak.

„Az épület, melyben az orvosi rendelő működik, nem a községé. A rendszerváltás után az ingatlan, mely egykoron felekezeti iskola is volt, visszakerült a református egyházhoz. Mivel magántulajdonban van, az önkormányzat nem kezdeményezhette annak felújítását, ezért a karbantartást a bérlők végezték. A ’80-as évek közepén itt szülészet is működött, majd a rendszerváltás után a három orvosi rendelőben három családorvos: a Bíró házaspár és Kása Erzsébet, településünk díszpolgárai, látták el a betegeket. Rendelőjük mellett fogorvosi rendelő is volt. 2000-től 5-6 éven keresztül ügyeleti szolgálatnak is helyet adtak az épületben” – mesélte Fórizs László alpolgármester.

2011-re új polgármesteri hivatal épült a régi szomszédságában, és már akkor az a hír kapott szárnyra, hogy az egykori hivatalt felújítják, és abba költözik az orvosi rendelő. Mindez viszont a mai napig nem valósult meg. 2022 végén készítettek egy előzetes becslést a felújításra, átrendezésre, amit akkor 1 500 000 lejre értékeltek, majd 2023 év elején a helyi tanács 900 000 lejt hagyott jóvá a munkálatok elkezdésére, és bár a tanács megszavazta, a kivitelezés valami miatt megtorpant, annak ellenére, hogy már tervezővel is egyeztettek az ügyben.

Ide költöztetik a rendelőt | A szerző felvétele

„Most hogy megszavaztuk, és elkülönítettük a szükséges összeget az épület teljes felújítására és orvosi rendelővé alakítására, ha egy megbízható csapatot, kivitelezőt találunk, és amennyiben a tervek is elkészülnek, valamint megszerezzük a szükséges engedélyeket, még az idén kivitelezhető és átadható az egészségügyi intézet. Más községek mindent megtesznek azért, hogy háziorvosuk legyen, szolgálati lakást, új rendelőt is ígérnek, mert nagy az orvoshiány. Nekünk itt vannak a saját embereink, akik évtizedek óta megbízhatóan és odaadóan dolgoznak, és mégis alig tettünk valamit azért, hogy könnyítsünk a munkájukon – nyilatkozta az alpolgármester.

„A felújítás során nem alakítanánk át az épület szerkezetét, csak a belső falakon változtatnánk, termeket vonnánk össze. Ha a statikus úgy véli, hogy az épületre betonkoszorút kell önteni, akkor le kell venni a tetőt, de ha ez nem szükséges, akkor ennek a szerkezetét nem módosítanánk, csak új cserepekkel látnánk el” – zárta az alpolgármester.

Seres Dénes parlamenti képviselő az üggyel kapcsolatban elmondta: Szilágynagyfaluban az RMDSZ már évek óta sürget olyan teendőket, melyek a közösség érdekét szolgálják. Ilyen az orvosi rendelő és az elemi iskola, két olyan dolog, amit már nagyon régen igényelnek a helybéliek, a közösség, és melyek mindezidáig nem valósultak meg. Az RMDSZ frakciója eldöntötte, hogy ennek a két nagy beruházásnak a kivitelezését megszavazzák, megvalósítják. A nagyon rossz állapotban lévő orvosi rendelő felújítása mindezidáig az egyház szempontjából anyagi hiány miatt nem történhetett meg, ezért más megoldást kellett keresni. A régi polgármesteri hivatalnak az épülete szolid, a központban van, könnyen elérhető, ezért nagyon jó kezdeményezésnek tartom, és támogatom ennek orvosi rendelővé való átalakítását – fogalmazott a képviselő.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Pexels)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?